Isarescu: BNR mentine proiectia de inflatie pentru sfarsitul acestui an la 3,5%

Data publicarii: 07-02-2013 | Finante-Banci

Banca Nationala a Romaniei (BNR) mentine proiectia de inflatie pentru sfarsitul acestui an la 3,5%, iar pentru 2014 se asteapta la 3,2%, a declarat, joi, cu ocazia prezentarii Raportului trimestrial asupra inflatiei, guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu.

Guvernatorul BNR arata, marti, ca se asteapta la o inflatie de 5-6% in prima parte a acestui an. 

"Prognoza noastra este ca in urmatoarele luni inflatia se va situa undeva intre 5% si 6%, depinde si de cum evolueaza preturile volatile si aici ma refer la agricultura", a spus Isarescu. Mugur Isarescu a precizat, in acest context, ca nu crede ca impactul majorarii tarifelor la gaze naturale si electricitate asupra preturilor alimentare va fi unul major. 

"In ceea ce priveste preturile agroalimentare, intr-o Romanie cu agricultura dependenta de natura, vremea este factorul cel mai important", a precizat Isarescu. 

Pe de alta parte, acesta a aratat ca inflatia a crescut in luna decembrie 2012, rata anuala de 4,95% plasandu-se in afara intervalului de variatie din jurul tintei si peste nivelul de 3,14% inregistrat in decembrie 2011. 

Potrivit lui Isarescu, in ultimul trimestru din 2012 rata inflatiei a fost influentata pozitiv de corectia preturilor volatile, un trend descendent al cotatiilor internationale ale titeiului, aprecierea nominala a leului fata de dolar si euro spre sfarsitul anului 2012 si un deficit amplu de cerere. 

Negativ au influenta inflatia majorarile unor preturi administrate, cresterea anticipatiilor inflationiste pe termen scurt si incorporarea treptata in preturile de consum a cresterii costurilor cu materiile prime vegetale.

Sursa: AGERPRES