Corlatean si omologul ungar au convenit ca interesul cooperarii impune evitarea escaladarii atitudinilor celor doua state

Data publicarii: 08-02-2013 | Diverse

Ministrul afacerilor externe, Titus Corlatean, a avut joi cu omologul sau ungar, Janos Martonyi, o convorbire telefonica in timpul careia au cazut de acord asupra faptului ca interesul cooperarii dintre cele doua state impune evitarea escaladarii atitudinilor si declaratiilor publice formulate in cele doua tari, informeaza MAE.

"Cei doi ministri au exprimat pozitiile Guvernelor roman si respectiv ungar in legatura cu evolutiile si declaratiile formulate in spatiul public in ultimele zile, cu sublinierea sensibilitatilor legate de unele aspecte relevante pentru fiecare dintre cele doua parti. La finalul convorbirii, cei doi inalti demnitari au cazut de acord asupra faptului ca interesul cooperarii dintre cele doua state impune evitarea escaladarii atitudinilor si declaratiilor publice formulate in cele doua tari", se arata in comunicatul MAE. 

Cei doi oficiali au stabilit, totodata, ca cele doua parti sa continue contactele politice bilaterale in perioada urmatoare, prin utilizarea canalelor si pe baza standardelor diplomatice obisnuite, inclusiv prin misiunile diplomatice ale celor doua tari acreditate la Bucuresti si la Budapesta. 

Din aceasta perspectiva, s-a agreat asupra necesitatii intreprinderii demersurilor corespunzatoare pentru depasirea dificultatilor aparute in relatia bilaterala in ultima perioada de timp si promovarii demersurilor ce se impun pentru punerea in valoare a unei relatii de cooperare in spiritul Parteneriatului strategic pentru Europa secolului XXI, incheiat intre Guvernele Romaniei si Ungariei la 29 noiembrie 2002, precizeaza sursa citata. 

In acest context, au fost evocate atat respectarea principiului bunei vecinatati, cat si asigurarea la standarde europene a protectiei minoritatilor nationale din cele doua state. 

Aceste demersuri vor fi materializate inclusiv prin intermediul vizitei la Bucuresti, planificata anterior, a ministrului afacerilor externe din Ungaria, Janos Martonyi, in cursul primaverii acestui an. 

MAE aminteste ca ultima intrevedere oficiala dintre ministrii afacerilor externe roman si ungar a avut loc la Budapesta, la 1 octombrie 2012. 

Ministrul afacerilor externe, Titus Corlatean, s-a declarat anterior dispus sa poarte o discutie directa cu omologul ungar, Janos Martonyi, in marja Consiliul European, pentru a clarifica tensiunile aparute intre Budapesta si Bucuresti, ca urmare a acuzatiilor unui secretar de stat din MAE ungar potrivit carora Romania s-ar face vinovata de "agresiuni simbolice" prin interdictia de a arbora steagul secuiesc pe cladirile publice din Covasna si Harghita. 

"Am transmis inca de aseara instructiuni ambasadorului roman la Budapesta pentru a efectua un demers astazi la MAE ungar pentru clarificarea rapida a situatiei, inclusiv pentru a clarifica daca Budapesta confirma dorinta de a continua sa punem in prim-plan Parteneriatul strategic dintre statele noastre, un parteneriat care include interese si politice si economice referitoare la bugetul european, care se va discuta astazi la Bruxelles, precum si domeniul securitatii energetice si, desigur, investitii in infrastructura. Daca va fi nevoie, sunt dispus la o discutie directa cu omologul ungar, Janos Martonyi. Si eu voi face parte din delegatia Romaniei la Consiliul European care incepe astazi la Bruxelles si sper sa clarificam aceste lucruri, pentru ca este in interesul celor doua state", a afirmat Titus Corlatean, intr-un interviu acordat AGERPRES. 

Tensiunile s-au amplificat odata cu declaratiile ambasadorului ungar la Bucuresti, Oszkar Fuzes, care a sustinut ca tara sa sprijina cererea maghiarilor din Romania, daca ei doresc crearea tinutului secuiesc. 

Seful diplomatiei romane l-a criticat pe ambasadorul ungar, afirmand ca incalca toate cutumele diplomatice. Titus Corlatean a spus ca asteapta ca autoritatile de la Budapesta, dupa o reflectie "la rece", sa transmita instructiuni clare ambasadorului ungar la Bucuresti "sa se reintoarca in limitele mandatului sau" si sa manifeste retinere in conduita si in declaratiile sale publice. 

Dar ministrul de externe ungar, Janos Martonyi, a afirmat ca nimic din cele spuse de ambasadorul ungar in Romania in privinta autonomiei tinutului secuiesc 'nu deviaza de la pozitia Guvernului ungar'. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: