Rovana Plumb: Vom atinge ratele de contractare si absorbtie, evitand dezangajarile de fonduri in proiectele europene

Data publicarii: 08-02-2013 | Finante-Banci

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a afirmat joi, la o conferinta de presa ca, pentru proiectele cu finantare europeana prin Programul Operational Sectorial Mediu (POS Mediu), vor fi realizate ratele de contractare si absorbtie, evitandu-se astfel dezangajarile de fonduri.

'Pentru proiectele din cadrul POS Mediu nu luam in calcul o redistribuire a fondurilor, deoarece presupunem ca vom atinge atat ratele de contractare cat si pe cele de absorbtie, astfel incat sa evitam dezangajarile', a afirmat ministrul Mediului. 

Referindu-se la proiectele pe Axa Prioritara 2 'Gestiunea deseurilor', Rovana Plumb a subliniat ca, anul trecut, s-a evitat dezangajarea de fonduri si s-a inregistrat o triplare a ratei de absorbtie. 

'Bazandu-ne pe relatia de incredere si parteneriat cu Comisia Europeana, am reusit in anul 2012 sa evitam dezangajarile si sa triplam rata de absorbtie. Pentru anul acesta (...), vorbind despre gestiunea deseurilor pentru care programul de finantare de la Uniunea Europeana are o suma de 961 milioane euro si la care avem o rata de contractare de 61% si un grad de absorbtie de 14,2%, ne-am propus sa o dublam', a spus ministrul Mediului. 

Pana in anul 2015, Romania va trebui sa implementeze 30 de sisteme de gestionare integrata a deseurilor, in prezent aflandu-se in derulare 20 de proiecte si in finalizare inca 17 proiecte. 

'Romania are de atins tinte clare pana in anul 2015 (...) ceea ce inseamna un efort comun din partea noastra, din partea Ministerului Mediului, ca autoritate de management a proiectului (referitor la gestiunea deseurilor - n.r.), dar si din partea autoritatilor locale si, bineinteles, pe baza relatiilor si parteneriatului cu Comisia Europeana', a subliniat Rovana Plumb. 

Joi, ministrul Mediului, Rovana Plumb, alaturi de viceprim-ministrul Liviu Dragnea si ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a participat la seminarul 'Situatia gestionarii deseurilor in Romania. Stadiul curent si masuri necesare pentru asigurarea sustenabilitatii investitiilor'. 

'Principalele probleme care s-au ridicat au fost cele legate de intarzierile in derularea proiectelor si de lipsa de coerenta in functionare sistemului. Am propus si discutat cu Comisia Europeana ca, in ceea ce priveste achizitiile publice la nivel de Guvern, pentru ca trebuie sa fie valabil pentru toate programele operationale sectoriale, sa avem in vedere elaborarea unui caiet de sarcini standard astfel incat sa putem elimina intarzierile pentru ca, din ceea ce am observat pana acum, criteriul primar in baza caruia se adjudecau licitatiile era pretul cel mai mic, dar in selectare, criteriile tehnice ar trebui sa aiba o pondere de 90%. Am discutat cu Comisia Europeana si urmeaza sa elaboram, in perioada urmatoare, un caiet de sarcini standard', a spus ministrul Mediului la conferinta de presa. 

In cadrul seminarului, Rovana Plumb a afirmat ca 'nu este normal sa existe discrepante de abordare de la un judet la altul si trebuie sa avem un model unitar la nivel national, care sa simplifice derularea acestor proiecte, incepand in primul rand de la standardizarea caietelor de sarcini pentru achizitii publice, pentru a derula proiectele intr-un ritm accelerat in beneficiul cetateanului'.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: