Vladimir Cohn: Leul e nejustificat de puternic daca te uiti la economia noastra

Data publicarii: 08-02-2013 | Finante-Banci

Omul de afaceri Vladimir Cohn, proprietarul a doua fabrici de hartie in judetul Brasov, spune ca actualul curs de schimb de 4,4 lei/euro este nejustificat si ca ar fi nevoie de o depreciere semnificativa a leului pentru ca economia romaneasca sa devina competitiva. In ultimii patru ani, cursul s-a depreciat cu circa 10%.

"Daca te uiti la capacitatea noas-tra economica, cred ca leul e nejustificat de puternic. Pentru economie, cursul ar trebui sa fie de 5,5-6 lei/euro, ceea ce ar fi excelent, pentru ca ar da un avant exporturilor, in con-di-ti-ile in care importurile de materii prime nu sunt atat de importante si avem resurse interne extraordinare. Cred ca astfel Romania ar deveni foarte competitiva", a declarat Vladimir Cohn, ieri, la ZF Live.

El a mai spus ca BNR face o "echilibristica de chin" intre bilantu-ri-le bancilor, curs si nevoia de finan-tare a economiei. In schimb, guvernatorul BNR Mugur Isarescu sustine ca actualul curs este cel corect si ca acesta este determinat si de piata. "Incercam sa atenuam deviatia de la fair value a cursului de schimb, sa il pas-tram intr-o zona de echilibru si credem ca am reusit in buna ma-sura", a declarat guvernatorul.

Sursa: Mediafax.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: