Un grup de clienti BCR pierde procesul cu banca, in apel. Au de platit cheltuieli de judecata mari

Data publicarii: 11-02-2013 | Finante-Banci

Unul dintre procesele de grup impotriva Bancii Comerciale Romane s-a soldat cu un esec pentru clienti la Curtea de Apel Bucuresti. Clientii au pierdut tot ce obtinusera la Tribunal - eliminarea unor comisioane. Mai mult, instanta ii obliga la plata unor cheltuieli de judecata ridicate.

Dupa ce la Tribunalul Bucuresti 130 de clienti ai BCR cu aproximativ 70 de credite au obtinut eliminarea comisioanelor de adminstrare si de urmarire riscuri calculate la valoare initiala a creditelor, Curtea de Apel Bucuresti a intors in totalitate decizia primei instantei in favoarea bancii.

Procesul de grup a pornit in decembrie 2010 cu 205 clienti nemultumiti reprezentati de casa de avocatura Piperea si asociatii. Pe parcursul procesului, in jur de 75 de clienti s-au retras dupa ce au primit oferte de la BCR. Acestora li s-au oferit costuri ceva mai mici la credite, in schimbul renuntarii la litigiul cu banca. In aprilie 2012, Tribunalul s-a pronuntat in favoarea clientilor, a eliminat o serie de comisioane si dispus returnarea banilor incasati in temeiul comisioanelor de catre banca.

Ambele parti au atacat decizia cu apel. Clientii voiau ca instanta sa dispuna calcularea dobanzii in functie de Euribor. (O clauza din contractele de credit descria dobanda ca fiind compusa din "dobanda de referinta variabila, care se afiseaza la sediile BCR" si o marja fixa, de obicei de 1,2-1,5 puncte procentuale - interpretarea clientilor si a unor instante era ca DRV trebuie asimilata Euribor). De cealalta parte, BCR era nemultumita de declararea clauzelor referitoare la comisioane ca fiind abuzive.

Integral in ECONOMICA.net

Ultimele stiri pe BankNews.ro: