Uniunea Europeana formuleaza 19 conditii pentru ca Ucraina sa devina membru asociat

Data publicarii: 11-02-2013 | International

Consiliul Uniunii Europene si-a confirmat, in timpul reuniunii de vineri, interesul pentru a semna cu Ucraina un acord de liber schimb si de acordare a statutului de membru asociat. Comisarul european pentru extindere si politica europeana de vecinatate, Stefan Fule, aflat saptamana trecuta la Kiev, a precizat data si conditiile de semnare a documentelor. In pofida faptului ca presedintele si premierul Ucrainei l-au ascultat cu atentie si fara obiectii pe Fule, unii dintre membrii Partidului Regiunilor au venit cu declaratii scandaloase, noteaza cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.

'Declaratiile lui Fule sunt 'badaranesti', la fel ca toata politica Europei la adresa Ucrainei', a declarat deputatul Vadim Kolesnicenko, exprimand-si indignarea in legatura cu faptul ca un reprezentant al UE se amesteca in treburile interne ale Ucrainei. 'Trebuie sa fii odios ca sa-i indici unui stat suveran cum trebuie sa functioneze sistemul sau juridic. Cine este acest Fule ca sa ne spuna pe cine trebuie sa elibereze sistemul juridic al Ucrainei /pe Iulia Timosenko sau Iuri Lutenko?/', si-a exprimat indignarea reprezentantul partidului aflat la putere in Ucraina. 

Kolesnicenko a subliniat, de asemenea, ca puterea de la Kiev stie dupa ce se ghideaza UE. 'Ni se spune ca daca nu vom face ceva, nu vom primi morvocul /semnarea acordurilor/. Pai noi intelegem foarte bine ca Europa nu are de fapt nevoie de Ucraina. Acordul de asociere este o masura exclusiv de atentionare, pentru ca Ucraina sa nu se integreze in Uniunea Vamala. Astazi Europa si Rusia fac ping-pong cu Ucraina', si-a exprimat convingerea deputatul ucrainean. 

In opinia unui analist apropiat Partidului Regiunilor, 'este posibil ca de data aceasta Kolesnicenko sa fi spus ceea ce cred dar nu indraznesc sa spuna sefii de stat'. 

Intr-adevar, Viktor Ianukovici si Nikolai Azarov au fost pusi intr-o situatie complicata in timpul intalnirii cu Fule, potrivit Nezavisimaia Gazeta. In pofida faptului ca premierul ucrainean a incercat sa-i spuna comisarului european despre planurile si reusitele Ucrainei, oaspetele european a declarat ca nu a vazut progrese deosebite comparativ cu situatia care se inregistra in timpul vizitei trecute, din septembrie. Fule a amintit ca semnarea celor doua acorduri importante este planificata sa aiba loc in timpul summitului 'Parteneriatul Estic', care va avea loc in noiembrie 2013. 'Nu putem astepta. Fereastra posibilitatilor este deschisa tocmai acum', a spus Fule, amintind ca in 2014 vor avea loc alegeri in Parlamentul European, iar in 2015 - alegeri prezidentiale in Ucraina. De aceea, daca se va pierde acest moment acordurile vor mai putea fi semnate abia in 2016. 

Stefan Fule a confirmat informatia conform careia UE a elaborat o lista neoficiala de 19 conditii, de a caror indeplinire de catre Ucraina depinde perspectiva integrarii acestei tari in structurile europene. Cel mai serios factor iritant in aceasta lista este pentru Kiev probema privind renuntarea la asa-zisa justitie selectiva, legata de perspectiva eliberarii Iuliei Timosenko si a lui Iuri Lutenko (fost ministru de interne). Nikolai Azarov a mai atras atentia asupra unei alte cereri neconfortabile pentru Kiev: sa se decida in legatura cu vectorul integrarii - fie in Europa, fie in Uniunea Vamala. 

Experti de la Kiev subliniaza ca in prezent se inregistreaza o situatie ciudata: criticand Ucraina, UE manifesta interes pentru o apropiere cat mai rapida de aceasta, iar atunci cand isi proclama integrarea europeana, puterea ucraineana nu doreste de fapt sa onoreze conditiile UE. 

Potrivit politologului Aleksandr Tarenok, 'este in interesul echipei lui Ianukovici sa mizeze cat mai mult pe confruntarea dintre UE si Uniunea Vamala, fara sa inregistreze progrese nici intr-un plan, nici in altul. 'Ei /membrii echipei/ sunt ocupati cu acumularea de proprietati, vor sa puna mana pe ultimele bucati tentante si, desigur, nu vor ca pe piata ucraineana sa vina concurentii rusi. De aceea, in realitate nimeni nu intentioneaza sa se integreze nicaieri: cochetarea cu UE si cu Uniunea Vamala sunt doar elemente de negot, precum si o incercare de a prelungi o perioada de incertitudine politica, foarte profitabila pentru cei aflati la putere', subliniaza Tarenok. 

Reprezentanti ai Uniunii Vamale si ai conducerii ruse i-au creionat deja Kievului avantajele economice si financiare ale integrarii in aceasta directie. Acum acest subiect a fost abordat si de reprezentantul UE. 'Vom continua sa sprijinim Ucraina din punct de vedere financiar', a spus Fule. In acelasi timp, a devenit cunoscut ca UE a inceput sa ia in calcul posibilitatea crearii unei zone de liber schimb cu Ucraina inca inainte de semnarea unui acord corespunzator. In acelasi timp, au inceput sa fie promovate in mod activ procese de liberalizare a regimului de vize. 

Potrivit politologului Serghei Taran, trebuie evaluate faptele, nu declaratiile. 'Este evident ca UE isi delimiteaza atitudinea fata de putere si fata de cetatenii Ucrainei. Pentru acestia din urma se creeaza conditii de apropiere de Europa. In ceea ce priveste puterea, rabdarea europenilor pur si simplu uimeste: pentru a cata oara ei afirma ca usa spre Europa este deschisa, insa Kievul nu observa aceste cuvinte. Cu toate acestea, Europa nu inchide usa, ci duce Ucraina de mana spre aceasta usa', subliniaza Taran pentru Nezavisimaia Gazeta. 

Reprezentantul Ucrainei la UE, Konstantin Eliseev, a expus in detaliu, intr-un articol publicat in decembrie in Ukrainskaia Pravda, avantajele integrarii: 'Aderarea la Uniunea Vamala ii va oferi Ucrainei doar dividende de scurta durata: cele cateva miliarde de dolari despre care vorbeste Moscova nu sunt decat plata pentru pierderea suveranitatii ucrainene'. Eliseev a subliniat ca, dimpotriva, acordul de asociere cu UE fixeaza din punct de vedere juridic garantiile politice ale suveranitatii, independentei si integritatii teritoriale a Ucrainei si asigura accesul la o piata imensa si previzibila, cu o ridicata capacitate de plata din partea consumatorilor.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: