BNR a imprumutat 16 banci cu 10,99 miliarde lei prin licitatia repo

Data publicarii: 11-02-2013 | Finante-Banci

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a imprumutat luni 16 banci cu suma de 10,99 miliarde lei, iar sumele licitate de banci au continuat sa fie ridicate, cumuland 32,92 miliarde lei.

Prin licitatiile repo BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat, la dobanda de politica monetara, de 5,25% pe an. Banii sunt imprumutati pentru o saptamana.

Cand suma de la licitatia repo este limitata, banii sunt acordati pro-rata, in functie de un indice rezultat in urma impartirii sumelor subscrise si a valorii prezentate de banca centrala. Astfel, atunci cand BNR anunta un plafon, bancile liciteaza valori mai ridicate pentru a se asigura ca primesc cat mai mult din sumele vizate.

Banca centrala a majorat pentru a treia saptamana consecutiv suma cu care imprumuta bancile prin licitatia repo, plafonul ajungand luni la 11 miliarde lei.

La operatiunea de saptamana trecuta, banca centrala a imprumutat 17 banci cu suma de 9,99 miliarde lei, iar sumele licitate de banci au atins un maxim istoric, cumuland 38,496 miliarde lei.

Aceasta este a 19-a saptamana la rand in care banca centrala limiteaza imprumuturile acordate prin aceasta operatiune.

Integral in ECONOMICA.net

Ultimele stiri pe BankNews.ro: