Mugur Isarescu (BNR): Inflatia este o maladie perfida

Data publicarii: 12-02-2013 | Economie

Inflatia este o maladie perfida, care trebuie tratata cu maxima seriozitate, a declarat, luni, la Brasov, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, la prima editie din anul 2013 a proiectului 'Academica BNR'.

'In economiile emergente, o inflatie moderata si stabila este adesea ceea ce politica monetara a reusit sa asigure, dar inflatia este o maladie perfida, care trebuie tratata cu maxima seriozitate. Oricat de 'moderata' ar fi inflatia, aceasta trebuie sa fie indeajuns de scazuta incat sa nu genereze efecte adverse, precum dezancorarea anticipatiilor privind inflatia, declansarea unei spirale salarii-inflatie', se arata in prezentarea sustinuta de guvernatorul BNR, postata pe site-ul institutiei. 

Potrivit acestuia, realitatile crizei economice au constrans chiar si bancile centrale cu un angajament puternic fata de flotarea libera sa accepte interventii pe piata valutara. 

'Bancilor centrale li se reproseaza focalizarea excesiva pe stabilitatea preturilor si trecerea in plan secund a obiectivelor stimularii cresterii economice si ocuparii depline', informeaza documentul. 

Ca si contraargumente, Isarescu spune ca nu exista un conflict pe termen lung intre stabilitatea preturilor si cresterea economica, politicile monetare care mentin inflatia joasa si stabila sunt compatibile cu cresterea economica relativ inalta si sustenabila, renuntarea la prevalenta obiectivului stabilitatii preturilor ar insemna revenirea la o conduita a politicii monetare care istoric a fost dovedita a fi contraproductiva, iar conduita de facto a bancilor centrale a fost una flexibila si departe de a fi indiferenta la evolutiile variabilelor macroeconomice reale. 

'O a doua linie a criticii, relativ recenta si opusa primei, este aceea ca bancile centrale nu au facut suficient pentru a tempera euforia care a alimentat bula speculativa si a condus la declansarea crizei financiare', se mentioneaza in documentul BNR. 

Potrivit sursei citate, inainte de criza, prevala ideea conform careia pietele financiare functioneaza corect in cea mai mare parte a timpului, iar "politica monetara ar trebui sa raspunda la evolutiile preturilor activelor doar in masura in care acestea afecteaza traiectoriile viitoare ale cererii agregate si ale preturilor'. 

In perioada 8 - 15 februarie 2013 are loc la Brasov si Sinaia prima editie din anul 2013 a proiectului 'Academica BNR', parte a eforturilor Bancii Nationale a Romaniei de sprijinire a educatiei financiare. 

Initiat in 2011, proiectul reuneste in cadrul unui forum de dezbateri oficiali si specialisti din BNR si Ministerul Educatiei, rectori si cadre didactice ale universitatilor partenere din proiectele educationale ale bancii centrale, reprezentanti ai Academiei Romane si ai pietei financiare din Romania. 

Alaturi de suita proiectelor educationale destinate cresterii nivelului de cultura financiara in randul tinerilor - elevi si studenti -, 'Academica BNR' vizeaza extinderea ariei de activitati specifice la nivelul formatorilor, recunoscand astfel importanta cruciala a acestora in modelarea viitorilor specialisti in economie si dezvoltarea spiritului antreprenorial. 

Lansarea oficiala a celei de-a treia editii "Academica BNR", organizata in colaborare cu Universitatea Transilvania din Brasov, a avut loc in prezenta guvernatorului BNR Mugur Isarescu, in cadrul conferintei cu tema "Ce poate si ce nu poate face o banca centrala" din 11 februarie 2013. La eveniment au fost invitati ministrul Educatiei, Remus Pricopie, rectori si cadre didactice ale celor 21 de universitati partenere, reprezentanti ai comunitatii academice si financiar-bancare locale, mass-media. 

Lucrarile forumului vor continua pe parcursul intregii saptamani. Forumul-dezbatere isi propune sa asigure un dialog direct al BNR cu mediul universitar, in vederea imbunatatirii curriculei si impulsionarii cercetarii stiintifice in domeniul finante-banci, respectiv aprofundarea unor aspecte macroeconomice la nivelul strategiilor si politicilor economice ale Romaniei, dar si al celor la nivel european si mondial. 

Incheierea oficiala a primei editii 2013 'Academica BNR' din data de 15 februarie, va fi marcata de conferinta sustinuta de prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: