Adrian Vasilescu: Trebuie sa ne descurcam de acum incolo cu foarte putini bani

Data publicarii: 12-02-2013 | Finante-Banci

Consilierul guvernatorului BNR Adrian Vasilescu a declarat luni la Brasov, dupa lansarea oficiala a celei de a treia editii a proiectului "Academica BNR", ca am intrat intr-o lume in care banii sunt mai putini, mai scumpi si trebuie sa ne descurcam de aici incolo cu foarte putini bani.

"Ceea ce guvernatorul Mugur Isarescu nu a vrut sa spuna foarte clar aici, va va spune Clubul de la Roma care a finalizat un raport acum cateva saptamani si care in 30 martie va fi lansat si la Bucuresti si va fi tradus si in limba romana. Vor fi prezenti la Bucuresti chiar autorii raportului in care se spune ca, in urmatorii 40 de ani, lumea trebuie sa se bazeze pe o crestere sustenabila, adica pe bani facuti, nu contrafacuti. Inainte de criza, lumea s-a obisnuit cu bani contrafacuti. De aici incolo, patru decenii lumea ar trebui sa se obisnuiasca cu bani facuti si banii facuti inseamna, potrivit unui cantec din Ardeal, 'Banii se fac la padure din topor si din secure. Banii nu se fac ase, stand in carciuma si a be'. Cam asta este esenta cuvantului pe care l-a avut Guvernatorul la intalnirea de aici", a spus Vasilescu. 

Acesta a adaugat ca in prezent cam trei milioane de persoane din Romania fac bani pentru 19 milioane de locuitori. 

Referitor la banii alocati din bugetul UE, cei 39,9 miliarde de euro, Adrian Vasilescu a precizat ca acestia sunt bani din vitrina. 

"Ei stau acum in vitrina si de multe ori noi ne uitam la ei cum se uita un copil la o ciocolata si parintii nu au bani sa-i dea sa o cumpere. Asa ne uitam si noi la acesti bani si depinde de noi ce vom face in acesti sapte ani, pana in 2020, sa aducem in tara aceasta suma, aproape 40 de miliarde de euro. Este o suma, dar nu este usor de luat pentru ca banii acestia nu se dau, trebuie sa fie luati", a concluzionat consilierul guvernatorului BNR. 

La lansarea celei de a treia editii a proiectului "Academica BNR", un proiect intre Academia Romana, BNR, Universitatea "Transilvania" si 21 de universitati din Romania care au specializare in domeniul finante-banci au fost prezenti guvernatorul BNR Mugur Isarescu, Ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie, rectori, cadre didactice, studenti, reprezentanti ai mediului de afaceri. 

Proiectul isi propune sa asigure un dialog direct intre BNR si mediul universitar in vederea sprijinirii imbunatatirii curriculei in domeniul finante-banci, impulsionarii cercetarii stiintifice in domeniu si pentru aprofundarea unor aspecte macro-economice la nivelul strategiilor si politicilor economice ale Romaniei, dar si cele la nivel european si mondial. 

Alaturi de suita proiectelor educationale destinate cresterii nivelului de cultura financiara in randul tinerilor, elevi si studenti "Academica BNR" vizeaza extinderea ariei de activitati specifice la nivelul formatorilor, recunoscand astfel importanta cruciala a acestora si modelarea viitorilor specialisti in economie si dezvoltarea spiritului antreprenorial. 

Pana la sfarsitul saptamanii, specialisti din domeniul finante-banci vor avea ocazia sa asculte prelegeri din partea unor reputati specialisti in domeniu din BNR, Academie, dar si din alte institutii de profil. 

"Este foarte relevant pentru faptul ca ei pot transmite aceste cunostinte studentilor pentru ca de fapt ne intereseaza educatia celor care pe viitor vor lucra in acest domeniu. Experienta BNR, credibilitatea, profesionalismul, seriozitatea, toate acestea la un loc am dori sa le avem si noi ca Universitate si Universitatea la randul ei sa fie un reper de profesionalism, incredere si competenta atat in Brasov, cat si in Romania", a declarat rectorul Universitatii "Transilvania", prof.univ.dr. Vasile Abrudan. 

Initiat in anul 2011, proiectul reuneste in cadrul unui forum de dezbateri, oficiali si specialisti din BNR, Ministerul Educatiei Nationale, rectori si cadre didactice ale universitatilor partenere din proiectele educationale ale bancii centrale, reprezentanti ai Academiei Romane si ai pietei financiare din Romania.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: