Senatul a aprobat un proiect de lege care prevede exploatarea aurului doar daca acesta este prelucrat in Romania

Data publicarii: 13-02-2013 | Economie

Senatul a aprobat un proiect de lege privind exploatarea resurselor naturale cu continuturi de metale pretioase ale Romaniei, care prevede ca exploatarea se va putea face doar in conditiile in care metalele sunt prelucrate in Romania.

Prezentul act normativ ar urma sa modifice si sa completeze Legea minelor 85/2003 si Legea petrolului 238/ 2004. Senatorul PSD, Marius Sorin Bota, unul dintre initiatorii legii, a anuntat ca acest proiect a trecut de Senat si, pentru a deveni lege, mai trebuie sa treaca de Camera Deputatilor in calitate de camera decizionala, potrivit hotnews.ro.

Proiectul prevede redeschiderea minelor doar in anumite conditii. Mai exact, statul roman sa fie asociat obligatoriu, metalele pretioase sa se prelucreze in Romania si sa se marcheze de catre Monetaria Statului, iar tehnologia de prelucrare sa respecte anumite norme de mediu.  

 Potrivit proiectului, resursele care contin metale pretioase vor fi gestionate, exploatate si valorificate doar de catre societati mixte in care statul roman va fi actionar. 

 Proiectul mai prevede ca statul roman va distribui catre autoritatile publice locale din zonele de exploatare un procent de minim 5% din dividendele sale.

Integral in Adevarul.info