Mariana Campeanu: Pensiile majorate vor fi platite in februarie si includ drepturile aferente primelor doua luni

Data publicarii: 13-02-2013 | Economie

Pensiile majorate vor fi platite in cursul lunii februarie si vor include toate drepturile aferente primelor doua luni din an, asa cum au rezultat acestea in urma cresterii punctului de pensie la 762,1 lei, a declarat, marti, pentru AGERPRES, ministrul Muncii, Mariana Campeanu.

'Am luat toate masurile necesare astfel incat pensionarii, in cursul lunii februarie, sa-si primeasca pensiile majorate atat cu drepturile aferente lunii februarie, cat si cu cele ale lunii ianuarie. In functie de planificarea pe care o au la primirea pensiilor, acestea se vor primi majorate', a spus Mariana Campeanu. 

Aceasta a adaugat ca 'toate sumele necesare acestei majorari au fost cuprinse in Bugetul Asigurarilor Sociale de Stat pe 2013 si ca nu va exista niciun fel de probleme cu plata, tot anul'. 

Totodata, ministrul Muncii a apreciat faptul ca legea care a permis modificarea, in 2013, a punctului de pensie 'a fost promulgata atat de repede'. 

Marti, presedintele Traian Basescu a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 1/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. 

La sfarsitul lunii ianuarie, proiectul de lege privind aprobarea OUG de indexare a pensiilor a fost adoptat in plenul Camerei Deputatilor cu 307 voturi pentru, doua impotriva si patru abtineri. 

Actul normativ modifica si completeaza prevederile Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Este vorba despre faptul ca valoarea punctului de pensie se majoreaza anual cu 100% din rata medie anuala a inflatiei, la care se adauga 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut realizat. 

Totodata, pentru persoanele ale caror drepturi de pensie s-au deschis incepand cu luna ianuarie 2011, asupra punctajului mediu anual cuvenit sau aflat in plata se aplica un indice de corectie de 1,06.

Sursa: AGERPRES