Visa si Visa Electron, Mastercard si Maestro. Ce poti si ce nu poti face cu fiecare dintre ele?

Data publicarii: 13-02-2013 | Finante-Banci

Cardurile Maestro sunt intotdeauna carduri de debit, la fel cum se intampla, in majoritatea cazurilor, si cu Visa Electron. Din acest motiv, apar diferente in ceea ce priveste aria de utilizare acceptata. Rezervarile in anumite hoteluri sau unele plati pe internet nu se pot realiza decat cu Visa sau Mastercard, scrie Capital.ro

Daca v-ati intrebat vreodata de ce nu puteti face rezervari sau de ce nu puteti efectua anumite plati pe internet cu cardul, raspunsul tine de tipul de "plastic” pe care il aveti. Cei mai mari operatori de plati electronice, adica Visa si Mastercard, emit pe piata din Romania cate doua tipuri de carduri: Visa si Visa Electron, respectiv, Mastercard si Maestro. Diferentele dintre cele doua nu sunt intotdeauna de neglijat. "Principala diferenta intre cardurile Maestro si MasterCard este ca primele sunt carduri de debit, iar sub marca MasterCard bancile emit fie carduri de debit, fie de credit”, spun cei de la Mastercard. Lucrurile sunt asemanatoare si in cazul concurentei. "In majoritatea cazurilor, Visa Electron este un produs de debit asociat cardului de salariu.”, arata si specialistii de la Visa.

Diferente mici in Romania. Limitari in afara granitelor

In ceea ce priveste platile la comerciantii din Romania, majoritatea accepta toate cele patru tipuri de carduri. "Ca raspandire, la noi in tara, in general, cele doua marci merg impreuna: cine accepta MasterCard, accepta si Maestro. La nivel global, nivelul de acceptare al cardurilor MasterCard este mai mare decat al celor Maestro. Exista,insa, si exceptii: in Olanda, cardurile Maestro au o raspandire mai larga decat MasterCard.”, spune Mastercard.

Integral in Capital.ro