Presedintele ING Bank: Daca vrem sa adoptam euro, trebuie sa avem un leu mai slab

Data publicarii: 13-02-2013 | Finante-Banci

Misu Negritoiu, presedintele ING Bank, este de parere ca Romania ar trebui sa aiba un lei mai slab, pentru ca euro limiteaza competitivitatea pe termen lung.

"Competitivitatea unei tari depide si de cursul de schimb. Daca vrem sa adoptam euro, trebuie sa avem un leu mai slab pentru ca euro iti bate in cuie competivitatea pe termen lung. Un leu mai slab ar intari competitivitatea Romaniei, dar trebuie sa o faci in perioade in care se impune. Acum nu e presiune pentru deprecierea leului, dar asta este o piata mica. Deprecierea leului contribuie la cresterea inflatiei, iar misiunea BNR este sa pastreze nivelul inflatiei”, a declarat presedintele Consiliului de Administratie al ING Bank Romania.

Acesta a mai afirmat ca marile banci abia acum incep sa restructureze, explicand ca "restructurare inseamna sa te uiti la portofoliul de credite si sa iti revizuiesti politica de creditare, sa incerci sa diminuezi riscul pentru viitor si sa iti diminuezi expunerea".

Misu Negritoiu a mai spus ca bancile nu mai acorda credite cu atata usurinta cu care acordau acum cinci ani, nu mai acorda oricui si dau credite mai putine.

Sursa: Digi24.ro