Bancile cu cota mica de piata au angajati mai profitabili decat greii sistemului bancar

Data publicarii: 25-10-2006
Cei din urma vor fi cei dintai - celebrul dicton biblic pare sa functioneze cel putin partial si pe segmentul bancar, unde o parte dintre bancile cu cote de piata foarte mici ii intrec la profitabilitatea pe angajat pe "greii" sistemului bancar, aflam din cotidianul Gandul. Cei mai profitabili angajati din bancile romanesti se dovedesc a fi cei ai ING Bank, desi datele pe care le-am obtinut corespund rezultatelor definitive pe 2005. La ING Romania, fiecare angajat are un "aport" la profit de cate 21.000 de euro.

Pe locul doi ii gasim pe salariatii HVB Tiriac, care au contribuit fiecare la profitul institutiei cu peste 17. 000 de euro, pe primele 6 luni ale lui 2006. "Argintul" profitabilitatii/angajat si-l adjudeca Alpha Bank, unde angajatii au contribuit in medie, cu cate 16.700 de euro la profitul companiei. Abia locul IV este ocupat de BRD, a doua banca dupa cota de piata, unde profitul/angajat este de circa 15.600 de euro.

BCR se afla numai pe locul cinci, cu un profit pe angajat de aproape 15.000 de euro in topul profitabilitatii. Desi dupa activele de care dispune, dar si dupa cota de piata, BCR este de departe pe locul intai, banca detinand o treime din totalul sistemului bancar, numarul mare de angajati o coboara in topul profitului pe angajat.

Locul sase e ocupat de salariatii Bancii Transilvania, care au contribuit fiecare cu cate 4608 euro la profitul bancii, iar pe locul sapte se afla CEC, ai carui angajati au "produs" fiecare circa 4545 euro, profit curat. De mentionat ca reprezentantii bancii ABN AMRO, cea de-a zecea din sistemul bancar, au refuzat sa ofere orice rezultate ale bancii, motivand ca politica institutiei nu permite decat comunicarea acestor informatii catre BNR, nu si catre media.

Citeste tot articolul in Gandul