Problemele interne si tensiunile din zona euro au dus investitiile straine in 2012 la minimul ultimilor 10 ani

Data publicarii: 13-02-2013 | Economie

 Criza din Europa, tensiunile politice interne si modul in care a fost tratata criza de catre decidentii de politici monetare si fiscale au determinat continuarea trendului de scadere a investitiilor straine in 2012, pana la 1,6 mld. euro, minimul ultimilor zece ani, considera analistii. 

 "Dupa parerea mea, continuarea trendului de diminuare a investitiilor straine directe a fost determinata, in principal, de deficientele interne si doar pe plan secundar de tensiunile si riscurile din zona euro. Atragerea de investitii straine directe depinde de mai multi factori, in afara de potentialul de crestere al unei economii, iar Romania sta bine doar la nivelul costurilor salariale", considera Melania Han-cila, economistul-sef al Volksbank.

 Ea a aratat ca, din pacate, politica fiscala nu stimuleaza atragerea de investitii straine, deoarece nivelul taxelor si impozitelor nu mai este atractiv, iar birocratia excesiva, coruptia si ineficienta adminis-tra-tiei publice descurajeaza potentialii investitori. Un alt factor negativ este sistemul juridic deficitar si lipsa unei legislatii economice eficiente care sa reduca infractionalitatea economica. De asemenea, contractia consumului intern si incetinirea sau stagnarea economiei reprezinta un alt impediment in atragerea investitiilor straine, deoarece este importanta si existenta unei piete de desfacere pentru produsele fabricate in Romania, mai ales ca avem una dintre cele mai deficitare infrastructuri de transport din UE. "Nu ar trebui sa ne mire prea mult aceasta scadere a investitiilor straine, mai ales ca Romania a pierdut locul 56 dobandit in anul 2011 in topul intocmit de Banca Mondiala in binecunoscutul raport anual "Usurinta de a face afaceri" (Ease of doing business"), Romania situandu-se pe pozitia 72 in 2012 si 2013, fapt ce a descurajat in continuare intrarile de capitaluri pe termen lung", a mai spus Hancila.

Integral in Ziarul Financiar