Cine a inchis fabrici in Romania si cate locuri de munca au disparut

Data publicarii: 15-02-2013 | HR/Cariere

Mari companii din Romania au inchis fabrici din 2007 pana in prezent, fie ca au transferat productia in alta parte sau pur si simplu si-au restrans activitatea, iar peste 3.400 de angajati au ramas astfel fara un loc de munca.

Americanii de la Cargill au anuntat la inceputul acestui an inchiderea fabricii de ulei Bunica din Podari, judetul Dolj, cu 266 de angajati. Compania, cu afaceri de peste 680 de milioane de euro in Romania, a vandut mai multe active din fabrica sa de ulei vegetal din Podari, judetul Dolj, si brandurile Untdelemn de la Bunica si Olpo catre compania franceza Expur. Americanii cumparasera aceasta fabrica in urma cu opt ani de la Topway Industries, printr-o tranzactie evaluata atunci la 30 de milioane de dolari. Compania americana a decis astfel sa se concentreze pe celalalte operatiuni din Romania, respectiv pe activitatea de trading cu materii prime agricole si distributie de fertilizatori, seminte, pesticide.

In toamna anului 2011, finlandezii de la Nokia au anuntat inchiderea fabricii de telefoane de la Jucu, judetul Cluj. Exporturile Romaniei au suferit atunci o lovitura puternica, la fel ca si cei 2.200 de angajati ai unitatii de productie. Plecarea finlandezilor a insemnat o pierdere de 1 % din Produsul Intern Brut al tarii. Nokia a investit 60 de milioane de euro in fabrica din Romania, deschisa in 2008.

Israelienii de la Tnuva au inchis fabrica de lactate din Popesti Leordeni, dupa ce au acumulat datorii de jumatate de miliard de lei in Romania. In martie 2012, compania Tnuva Romania a intrat in insolventa iar activele fabricii au fost scoase la vanzare. Inainte de a intra in aceasta procedura, fabrica mai avea 165 de angajati. Israelienii au intrat pe piata locala in 2005 si au investit in fabrica de langa Bucuresti 55 de milioane de euro.

Integral pe InComeMagazine.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: