Creatorul RASDAQ si o casa de brokeraj lanseaza joi un nou sistem de tranzactionare

Data publicarii: 15-02-2013 | Bursa

Presedintele Bursei Romane de Marfuri (BRM), Septimiu Stoica, fost presedinte al Bursei de Valori Bucuresti (BVB), creatorul si primul presedinte al RASDAQ - 'copilul teribil' al pietei de capital romanesti in a doua jumatate a anilor 90, cu tranzactii duble la acel moment fata de BVB, vorbeste intr-un interviu acordat AGERPRES despre sistemul alternativ de tranzactionare BEST-X care va fi lansat oficial joi, proiect in care a fost consultant pentru casa de brokeraj Muntenia Global Invest (MGI), care va administra acest sistem.

BEST-X este primul sistem alternativ de tranzactionare din Romania administrat de un intermediar al Bursei si este proiectat sa asigure un mediu simplu, rapid, corect si transparent de tranzactionare, la costuri de operare reduse pentru participanti. BEST-X reprezinta o premiera pe piata locala de capital si pentru Europa de Sud-Est. La mijlocul lunii ianuarie, sistemul se afla intr-o etapa pilot de functionare, sunt tranzactionate actiuni Fondul Proprietatea, Petrom, Banca Transilvania si Transgaz, iar in curand vor fi pe noul sistem si cele cinci SIF-uri. 

AGERPRES: Ati primit avizul CNVM la finalul lunii august 2012. De ce acest decalaj pana la lansarea oficiala? 

Septimiu Stoica: Operatiunile pe piata de capital presupun atat tranzactionare, cat si post-tranzactionare. BEST-X este un sistem de tranzactionare, dar in normele de autorizare este prevazuta obligatia ca, inainte de a deveni functional, sa fie operationala o intelegere cu o institutie post-tranzactionare, in cazul de fata Depozitarul Central (DC). Am reusit dupa multe negocieri sa semnam contractul cu DC, am depus documentatia la CNVM si a mai ramas o anexa tehnica, din cauza careia inceperea tranzactionarii s-a decalat. Pentru DC era prima aplicatie de conectare cu o alta piata din afara familiei BVB. DC deserveste doua piete la BVB - piata reglementata si sistemul alternativ (ATS) al BVB, iar acum iata ca se conecteaza cu o a treia piata. Lucrurile au fost finalizate la jumatatea lui decembrie 2012, dar nu ni s-a parut potrivit sa lansam BEST-X atunci, pentru ca lucrurile amortesc intre 15 decembrie si 15 ianuarie. Din 15 ianuarie 2013 suntem intr-o faza pilot, iar de pe 18 februarie speram sa trecem in etapa urmatoare. In momentul de fata avem patru titluri listate, mai vrem sa listam cinci, sunt simboluri tranzactionate pe piata reglementata a BVB. 

AGERPRES: Ce emitenti sunt deja pe BEST-X, ce emitenti veti mai aduce, ce produse se vor tranzactiona? 

Septimiu Stoica: Pe BEST-X vor fi trei categorii de instrumente financiare. Prima categorie o reprezinta instrumentele financiare deja admise la tranzactionare pe alte piete - reglementate sau ATS-uri. Majoritatea ATS-urilor, asa cum au fost implementate in SUA si Europa, se limitau la aceste produse - cele mai tranzactionate titluri de pe bursele traditionale. Noi vrem mai mult decat atat, desi suntem un ATS nou si dintr-o tara emergenta a Europei. Ne ambitionam sa fim mai bogati in gama de produse. Vom avea o a doua categorie de titluri traditional bursiere - actiuni si obligatiuni - ale unor emitenti care nu sunt listati pe alte piete. In Europa, bursele traditionale s-au opus cat au putut ATS-urilor si, fiindca nu au putut, au cerut sa poata si ele sa administreze astfel de sisteme, ceea ce pare o nebunie, pentru ca ele sunt deja o piata. Au obtinut aceasta facilitate si au folosit-o ca sa populeze ATS-urile proprii cu societati care nu se calificau la criteriile de admitere pe pietele reglementate. Exemplu cel mai elocvent este al Bursei din Varsovia, care are un ATS propriu cu sute de societati proaspete, dar nu atat de mari cat sa le puna pe piata reglementata. Vrem sa identificam emitenti noi in Romania, ne gandim la categoria generica a IMM-urilor. Acestea obtin mai greu finantare bancara si chiar la nivelul UE se recomanda sa isi gaseasca finantare de pe pietele alternative. In noua directiva europeana Mifid2, la care se lucreaza intens, se vorbeste de utilizarea ATS-urilor pentru finantarea IMM-urilor. A treia categorie de produse este cea a produselor noi - produse derivate in sens larg, dintre care in voga sunt produsele structurate. Doar 2-3 dintre sutele de ATS-uri din lume au produse derivate. Vom incerca sa acoperim in timp toate cele trei categorii, in etape. Acum am plecat cu ce era mai usor - titluri de pe piata reglementata a BVB. 

AGERPRES: Va trebuie noi avize pentru celelalte doua categorii? 

Septimiu Stoica: Pentru a 2-a categorie nu, am prevazut-o deja. Pentru a 3-a categorie, a produselor mai sofisticate, vom veni cu completari la regulament. Este un sistem nou in Romania, nu a fost deloc usor sa obtin autorizarea. Lucrez la aceasta de aproape cinci ani de zile. Daca puneam si produsele noi riscam sa ducem la calendele grecesti autorizarea. Acum avem listate patru titluri, cele mai lichide de la BVB - Fondul Proprietatea, Petrom, Banca Transilvania si Transgaz. Vor veni pe 18 februarie si cele cinci SIF-uri si in perioada urmatoare vom avea o selectie a titlurilor lichide de la categoria I a BVB. Am avut o luna de teste fara niciun incident. La sfarsitul lunii vom depune la CNVM completari la regulament. 

AGERPRES: Aveti nevoie de acordul cuiva pentru listarea unei actiuni de la BVB? 

Septimiu Stoica: Nu. Pentru un titlu deja listat pe o piata procedura listarii pe BEST-X e foarte simpla - nu se cere acceptul emitentului, nici al CNVm, nici al pietei pe care se tranzactioneaza. Se face insa un anunt public catre investitori si se atentioneaza emitentul, se anunta CNVM si piata de baza. Tranzactiile pe ATS nu trebuie confundate cu listarea multipla, unde emitentul trebuie sa isi dea acordul si sa intre intr-un contract de admitere la tranzactionare cu respectiva piata. Totusi, investitorii pe BEST-X sunt protejati prin faptul ca informatiile despre emitent sunt publicate pe piata de baza. Noi am oferit emitentilor sa gazduim informatiile despre companiile respective si acest lucru depinde de ei, sa ne furnizeze si noua raportarile. 

AGERPRES: Avem in Romania doua burse si doua ATS-uri. Cu cine veti concura, cu toata lumea? 

Septimiu Stoica: Cu toata lumea, dar intram in rivalitate in moduri specifice. 

AGERPRES: De ce ar tranzactiona cineva pe BEST-X daca poate sa o faca deja pe BVB? 

Septimiu Stoica: Pe titlurile deja existente pe piata reglementata speram sa aducem investitori noi si lichiditatea de ansamblu a pietei sa creasca. Speram ca vom avea o cota de piata de 10-15%. Daca BVB are acum 100% pe o anumita actiune s-ar putea ca in viitor sa aiba 98% sau 80% si restul sa il avem noi. Am observat insa din experienta altor piete ca bursa traditionala ramane cu 90%, dar din ceva mai mare decat 100% din piata actuala. Numarul de actiuni in piata va fi acelasi, dar ele sunt tranzactionate mai mult. Aceasta este cheia marilor piete, nu numai numarul de titluri tranzactionate si capitalizarea in sine, ci si viteza de rotatie medie pe titlu. Aparenta rivalitate cu BVB poate sa nu aiba efecte negative asupra bursei, din contra. 

AGERPRES: Dar pentru ATS-ul BVB? 

Septimiu Stoica: Fata de ATS-ul BVB avem avantajul ca putem tranzactiona de pe piata reglementata a BVB, ceea ce ar fi absurd pentru ATS-ul BVB. Intram cu acesta in competitie doar pe titluri care nu sunt pe piata reglementata. Oricum, pe ATS-ul BVB, cu o singura exceptie, sunt numai 'blue chips'-uri internationale. In general, fata de pietele reglementate traditionale, ATS-urile sunt mai rapide, prietenoase, ieftine din punct de vedere al comisioanelor, la care se adauga o democratie a accesului pe piata. Pe sistemul nostru pot sa tranzactioneze investitorii prin intermediari, brokeri sau banci, avem deja intermediari, dar pot sa tranzactioneze si dezintermediat. Am generalizat facilitatea DMA - direct market access, un investitor poate sa capete calitatea de utilizator direct al sistemului, 'vede' toata piata, ca un intermediar, si isi plaseaza singur ordinele de cumparare si vanzare. Astfel este evitat comisionul brokerului, este eliminat riscul de broker, iar vizibilitatea pietei este deplina, nu exista intarzieri pentru a reactiona la miscarile din piata. Vor vedea pe ecran BVB, ATS, Sibex si, in viitor, burse din strainatate. In plus, daca pretul este mai bun pe cealalta piata le oferim investitorilor cea mai buna executie si le re-rutam ordinul pe cealalta piata. As adauga si ca este implementat pentru prima oara in Romania sistemul de comisionare maker-taker, fiind premiat cu comision aproape zero cel care posteaza ordine de vanzare-cumparare in sistem. Pentru investitorii activi din Romania, sunt acum vreo 3.000-4.000, nu exista motiv sa nu utilizeze noul sistem. 

SURSA: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: