Bilantul ranitilor in urma ploii de meteoriti din estul Rusiei se ridica la cel putin 550 de persoane

Data publicarii: 15-02-2013 | Mediu

Cel putin 550 de persoane, dintre care 60 de copii, au fost ranite in regiunea Celeabinsk (estul Rusiei) in urma ploii de meteoriti de vineri dimineata, a anuntat serviciul de presa al Directiei de Sanatate al administratiei regionale, citat de Gazeta.ru.

Anterior, statia de radio Vesti FM difuzase un bilant de aproape 500 de raniti, dintre care 22 spitalizati. Postul il cita pe Vladimir Stepanov, seful Centrului national de gestionare a situatiilor de criza de pe langa Ministerul rus pentru Situatii de Urgenta. 

Intre timp, administratia din Celeabinsk a raportat spitalizarea a noua persoane ranite, dintre care doi copii. In cele mai multe cazuri, ranile au fost provocate de geamurile sparte. 

Un meteorit a brazdat vineri dimineata cerul deasupra Muntilor Urali, explodand si dezintegrandu-se la intrarea in straturile inferioare ale atmosferei terestre, generand o unda de soc care a spart geamurile la etajele superioare ale cladirilor. 

'S-a iscat panica. Oamenii nu aveau idee de ceea ce se intampla, astfel incat au iesit din case pentru a verifica daca acestea sunt in regula', a declarat pentru AP Serghei Hametov, rezident din Celeabinsk, capitala regiunii situata la 1.500 km de Moscova, cel mai mare oras din regiunea afectata de ploaia de meteoriti. 

'Am vazut o explozie mare de lumina, apoi am iesit afara sa vad despre ce este vorba si am auzit un sunet puternic', a declarat el telefonic agentiei mentionate de presa. 

In pofida numarului mare de raniti, Ministerul rus pentru Situatii de Urgenta afirma ca fragmentele din meteoritul dezintegrat au cazut intr-o zona slab populata din regiunea Celeabinsk. 

Un bilant anterior dat publicitatii de Ministerul rus de Interne consemna 400 de raniti, dintre care trei in stare grava, potrivit purtatorului de cuvant Vadim Kolesnikov. Acesta a precizat ca aproximativ 600 de metri patrati ai acoperisului unei fabrici de zinc din Celeabinsk s-au prabusit. Agentiile ruse de presa relatasera anterior ca o parte dintr-un perete al acestei fabrici a cazut. 

Dupa cum transmite RIA Novosti, scolile si gradinitele au fost inchise vineri dimineata la Celeabinsk dupa caderea fragmentelor de meteorit, deoarece geamurile la cele mai multe dintre acestea s-au spart, iar afara se inregistreaza o temperatura de -18 grade Celsius. 

Exista diferente nu numai in privinta bilantului persoanelor ranite, ci si in privinta interpretarii fenomenului produs vineri dimineata in estul Rusiei. Irina Rossius, o purtatoare de cuvant a Ministerului rus pentru Situatii de Urgenta, a declarat pentru AP ca a fost o 'ploaie de meteoriti', in timp ce o alta purtatoare de cuvant a aceluiasi minister Elena Smirnah a declarat pentru Interfax ca este vorba de un 'singur meteorit'. 

Inregistrari video facute de martori, difuzate de televiziune rusa, arata un corp ceresc care brazdeaza cerul in jurul orei locale 9:20 (03h20GMT) lasand in urma sa o dara alba, ca dupa trecerea unui avion cu reactie, si o lumina intensa. 

'Mingea de foc aparuta pe cer m-a speriat foarte tare. A fost ca o explozie nucleara in filmul Terminator', a declarat Mihail Staiura, rezident din Celeabinsk. 

Oamenii spun ca unda de soc a fost foarte fierbinte, iar in gura au simtit un gust metalic la ore bune dupa eveniment. 

Multi dintre ei sustin ca au auzit mai multe explozii, iar dupa aceea s-au declansat sistemele de alerta de la masini, provocand un vacarm total.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: