Bruxelles-ul propune o taxa pe tranzactii financiare de 30 de miliarde de euro

Data publicarii: 15-02-2013 | Finante-Banci

 Oficialii din Bruxelles au propus o taxa pe tranzactiile financiare, in valoare de 30 - 35 de miliarde de euro, care ar fi colectata de cele mai mari economii din zona euro, dar s-ar aplica tranzactiilor efectuate in toate marile centre financiare din lume. 

Planul Comisiei Europene a fost deja atacat de Washington si Wall Street, spunand ca va aduce prejudicii investitorilor internationali, relateaza Financial Times. 

Algirdas Semeta, comisarul european pentru taxe, a declarat ca initiativa este "corecta si legala". Astfel, Franta, Germania si alte noua state din zona euro vor incepe negocierile pentru a stabili termenii taxei.

Aceasta taxa va da nastere, insa, si unor dispute aprige intre zona euro, pe de-o parte, si Londra si Washington, de cealalta parte, care vor sa se asigure ca nu va fi aplicata tranzactiilor din afara granitelor uniunii monetare. 

Potrivit initiativei, taxa ar fi de 0,1 la suta pentru tranzactiile de actiuni si obligatiuni si de 0,01 la suta pentru tranzactiile cu derivate in care sunt implicate institutiile ce au sediul in zona euro sau tranzactioneaza in numele unui client din uniunea monetara. 

Statele care si-au exprimat interesul pentru o taxa pe tranzactii financiare includ Belgia, Germania, Estonia, Grecia, Spania, Franta, Italia, Austria, Portugalia, Slovenia si Slovacia. 

Sursa: Ziare.com

Ultimele stiri pe BankNews.ro: