Statul a pus ochii pe investitorii care vor sa fuga in paradisurile fiscale: ii taxeaza cu jumatate din bani direct din banca

Data publicarii: 18-02-2013 | Afaceri

Codul fiscal aduce modificari vizand impozitarea banilor care merg spre destinatii offshore. Impozitarea se va face la banca, inainte de realizarea transferului bancar si, in plus, daca Romania nu are acord de evitare a dublei impuneri, taxa va fi de 50%.

In nota de fundamentare a ordonantei de modificare a Codului fiscal, la capitolul "Impozitul pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti si impozitul pe reprezentantele firmelor straine infiintate in Romania", apar cateva modificari legate de modalitatile de impozitare a serviciilor pe care firmele romanesti le platesc unor firme din strainatate. De fapt, este vorba despre modalitatea prin care foarte multe firme isi exporta veniturile in regiuni offshore pentru a scapa de o impozitare excesiva.

Mai exact, asa cum explica pentru capital.ro reprezentantii firmelor de audit si contabilitate, se introduc toate cele trei situatii in care veniturile care cauta cea mai favorabila conditie de impozitare in alte state sunt totusi taxate.

Cel mai favorabil impozit sau... 50%

Intre tarile lumii exista diverse conventii si tratate de evitare a dublei impuneri. Astfel, daca exista conventie intre Romania si statul X, dar nerezidentul nu face dovada rezidentei, atunci impunerea se face cu 16%. Daca nerezidentul prezinta certificatul, atunci se aplica cel mai favorabil impozit dintre 16% si cel din tara cu care exista conventie (multe conventii au 10%, asa-numitele offshoruri gri, cum sunt Cipru si chiar Bulgaria).

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: