Investitorii din SUA si Marea Britanie au cumparat 80% din bondurile in dolari

Data publicarii: 18-02-2013 | Finante-Banci

Investitorii din SUA si Marea Britanie au subscris aproape 80% din imprumutul de 1,5 mld. dolari luat de Romania, joi, de pe piata americana, dar bondurile in dolari au starnit si interesul germanilor, austriecilor si asiaticilor. Investitorii romani nu au lipsit, cumparand 4% din obligatiuni.

Aproape 90% din titluri au fost preluate de fonduri de investitii, companii de asigurare si fonduri de pensii, iar bancile au luat doar 7%. Americanii au cumparat jumatate din titluri (51%), iar investitorii din Marea Britanie au subscris 27%. In ceea ce priveste distributia pe tipul de investitori, administratorii de fonduri au cumparat saptamana trecuta 77% din obliga-tiunile in dolari, companiile de asigurari si fondurile de pensii au luat 11%, iar bancilor si fondurilor de hedging le-au revenit 7% si, respectiv, 5% din titluri, potrivit Reuters.

Perioada urmatoare se anunta dificila din punctul de vedere al nevoilor de finantare ale statului. Romania trebuie sa ramburseze o mare parte din imprumuturile externe, ceea ce va creste substantial serviciul datoriei pentru guvern si BNR.

 Ministerul Finantelor anticipeaza ca serviciul datoriei publice va urca in acest an la aproximativ 70 mld. lei, cea mai mare parte a sumelor reprezentand rate de rambursat. La datoria interna se adauga si rambursarile in contul datoriei publice externe. In 2013 si 2014 Romania este nevoita sa dea inapoi finantatorilor externi si investitorilor in bonduri aproximativ 13 mld. euro.

 In 2013, bondurile denominate in euro emise pe piata locala care ajung la scadenta totalizeaza 1,8 mld. euro.

 In plus, Romania trebuie sa ramburseze in acest an 5 mld. euro din imprumutul contractat incepand cu anul 2009 de la FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala, din care circa 4 mld. euro vor fi suportate de BNR din rezervele valutare. Ministerul Finante-lor, care trebuie sa plateasca un miliard de euro din aceasta suma, aduna fondurile necesare de pe piata si plateste datoriile - inclusiv catre FMI - imprumutandu-se din alta parte.

Integral in ZF.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: