Danila (BNR): Este necesara o analiza atenta a Basel III pentru a nu mai avea nevoie de Basel IV

Data publicarii: 18-02-2013 | Finante-Banci

Basel III trebuie analizat cu atentie, iar decizia finala sa fie bine structurata pentru a nu mai avea nevoie de un Basel IV, atrage atentia Nicoale Danila, membru al Consiliului de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei /BNR/, in documentul 'Noul model de business al bancilor comerciale si provocarile lui', postat, vineri, pe site-ul institutiei.

'Implementarea cerintelor sale /Basel III, n.r./ ar trebui sa ne conduca la realizarea unui sistem financiar mai bun si mai capitalizat. Se pare ca fiecare set de reglementari Basel (I, II,III) au avut si au menirea sa corecteze erorile si consecintele versiunii anterioare. Realitatea arata ca fiecare nou set de reglementari a fost mai complicat si mai putin efectiv', se arata in documentul citat. 

Potrivit acestuia, niciun Basel nu a realizat o capitalizare suficienta a bancilor pentru a acoperi si absorbi socurile din economie. 

'Consider ca este necesara o analiza atenta si o decizie finala bine structurata inainte de a lansa Basel III obligatoriu. Pentru a nu mai avea nevoie de un Basel IV. Se pare ca ne debarasam mai greu de realitatile sintetizate astfel: 'parca niciodata nu avem timp sa facem un lucru bun de la inceput, dar gasim totdeauna timp sa il facem din nou'. Reglementarile sa aiba intotdeauna finalizare: sa protejeze bancile care au situatie financiara buna, sa protejeze banul public si pe contribuabili, sa protejeze deponentii si clientii, sa asigure conditii ca economia reala sa aiba acces la creditare, sa nu sugrume inovatia - sursa progresului. Experienta arata ca lucrurile si regulile construite simplu sunt mai bune', se noteaza pe site-ul BNR. 

Normele Basel III au fost elaborate ca raspuns la criza financiara din 2008 si sunt considerate vitale pentru asigurarea capitalizarii institutiilor financiare impotriva viitoarelor socuri financiare. 

Stabilite in anul 2010 de catre un comitet de banci centrale si organisme de reglementare din intreaga lume, normele Basel III ar urma sa oblige bancile sa-si constituie rezerve echivalente cu 7% din valoarea imprumuturilor pe care le acorda, fata de 2% in prezent. 

La inceputul lunii decembrie 2012, Comisia Europeana /CE/ anunta ca punerea in practica a noilor norme de capital pentru sectorul bancar, cunoscute sub denumirea Basel III, va inregistra o usoara intarziere. 

Conform calendarului initial, aceste norme mai stricte de capital pentru banci trebuiau implementate progresiv incepand cu data de 1 ianuarie 2013. 

Printre punctele care mai raman de rezolvat este cel al flexibilitatii acordata fiecarui stat membru al Uniunii Europene /UE/ pentru ca tarile membre sa poata impune bancilor un nivel de capital mai mare. Un alt punct de disputa se refera la bonusurile acordate bancherilor. 

Parlamentul European doreste ca remuneratia variabila acordata bancherilor sa nu o depaseasca pe cea fixa, in timp ce statele membre vor sa lase bancilor optiunea de a acorda prime mai mari decat salariul fix.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: