Intrebare pentru bancile romanesti: Cum sa faci pierderi cu cea mai mare marja de castig din UE

Data publicarii: 18-02-2013 | Finante-Banci

Bancile din Romania continua sa tina costurile de finantare ridicate. In ultimii doi ani au platit din ce in ce mai putin la depozite, in timp ce dobanzile la credite au crescut. Castigurile mai mari din diferenta de dobanda nu au salvat insa sistemul de inca un an cu pierderi, dupa ce creditele neperformante au crescut puternic si activitatea de creditare a ramas anemica.

Bancherii din Romania motiveaza, de regula, dobanzile mari la credite prin costurile mari ale finantarii: pentru ca inflatia in Romania este ridicata, atunci acestia trebuie sa ofere dobanzi ridicate la depozite, drept urmare, dobanzile la credite trebuie sa fie si ele mai ridicate. Mai mult, costul riscului trebuie acoperit de catre banci de undeva.

Logica bancherilor este, in mare masura, valabila. Doar ca marja de castig a bancilor din Romania din diferentialul de dobanda este cu mult mai mare decat cea a bancilor din tarile din regiune.

Marjele de castig grase...

In medie, datele aferente lunii decembrie 2012 arata ca bancile au platit o dobanda de 5,3% pentru depozitele noi in lei si au incasat o dobanda de 10,5% pentru creditele noi. Diferenta (spread) de dobanda, care reprezinta castigul bancii, este de 5,1 puncte procentuale. Pentru creditele si depozitele in sold, spread-ul ajunge la 6,3 pp.

Integral in Economica.Net

Ultimele stiri pe BankNews.ro: