Dan Nica: Spectrul de frecvente pentru servicii 4G va fi la dispozitia operatorilor din luna mai

Data publicarii: 19-02-2013 | IT&C

Spectrul de frecvente in banda 800 MHz va fi la dispozitia operatorilor romani de telecomunicatii pentru serviciile 4G din luna mai a acestui an, a declarat, luni, ministrul pentru Societatea Informationala, Dan Nica, la un eveniment organizat de Cosmote Romania pentru testarea serviciilor 4 G de la Cosmote Romania.

"Impreuna cu Ministerul Apararii am reusit saa eliberam spectrul de frecventa mult mai devreme decat ar fi trebuit. Astfel, din luna mai, spectrul de 800 MHz este complet la dispozitia operatorilor, iar incepand cu luna iulie, practic cea mai mare parte a spectrului 1.800 si 2.600 MHz, ceea ce inseamna ca fiecare operator va putea sa-si faca o planificare si o dezvoltare a retelei, dar si sa utilizeze aceste noi tehnologii. Castigatorii vor fi utilizatorii din Romania si implicit economia Romaniei", a spus Dan Nica. 

Prezent la eveniment, presedintele Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), Catalin Marinescu, a mentionat ca promovarea inovatiei si stimularea investitiilor in retelele din Romania reprezinta principalele prioritati ale Autoritatii. 

"ANCOM face acest lucru in doua moduri: in primul rand prin promovarea concurentei, pentru ca acesta este motorul care duce la investitii si la inovatie si in al doilea rand prin punerea la dispozitia operatorilor a acelor resurse prin care isi pot dezvolta retelele. Prin licitatia de spectru am pus la dispozitia operatorului dublul spectrului pe care il aveau pana acum si am devenit si furnizor de cunostinte catre alte tari in Europa, care vin sa intrebe cum s-a organizat aceasta licitatie, ceea ce creste credibilitatea Romaniei pe plan international, la ceea ce facem noi in domeniul comunicatiilor", a adaugat Marinescu. 

Din luna aprilie, operatorul Cosmote Romania va furniza servicii de telecomunicatii 4G in Bucuresti si alte cateva orase, cei interesati putand teste aceste servicii in magazinul Cosmote din Baneasa Shopping City Bucuresti, care vor fi disponibile in curand si in oferta comerciala a operatorului. 

Seful Cosmote Romania, Stefanos Theocharopoulos, a declarat ca operatorul detine cea mai buna retea de date din Romania si ca in curand va oferi clientilor sai posibilitatea de a beneficia si de tehnologia 4G, in cateva orase, inclusiv Bucuresti, fara a preciza care vor fi aceste orase. 

'Noi nu jucam Monopoly. Nu alegem la intamplare orasele de pe harta unde vom lansa servicii 4G. Pentru noi conteaza satisfactia si nevoile clientilor. Vom lansa servicii 4G acolo unde este nevoie, iar filosofia noastra este sa garantam cele mai bune servicii clientilor nostri, oriunde ar fi ei', a subliniat Stefanos Theocharopoulos. 

Acesta a adaugat ca eforturile companiei se vor concentra pe reteaua 4G, iar Romania ar putea fi lider in Europa in ceea ce priveste aceasta tehnologie. 

Oficialii Cosmote au mai anuntat ca de la sfarsitul lunii aprilie viteza de download pe servicii 4G va fi de 75 de Mbps si de upload de 35 de Mbps, urmand ca in 2014, cand va fi eliberat in totalitate spectrul achizitionat de operatori anul trecut, sa atinga 150 de Mbps. Reteaua 4G a Cosmote va fi implementata cu echipamente Ericsson si ZTE. 

La sfarsitul lunii decembrie 2012, Cosmote Romania oferea viteze de descarcare de pana la 43,2 Mbps pentru Internetul mobil in 74 de orase importante din tara, reprezentand peste 41% din populatie. Clientii beneficiau de viteze de pana la 21,6 Mbps in tehnologia HSPA+, in 147 de orase din tara. In total, serviciile 3G acopera in prezent peste 73% din populatia Romaniei. 

La 30 septembrie 2012, Cosmote Romania avea aproximativ 6,4 milioane de clienti. In prezent, operatorul ofera acoperire pentru 99% din populatie si 90% din teritoriu. Cosmote Romania este divizia locala a Cosmote Group, operatorul cu cea mai extinsa prezenta in sud-estul Europei, care are o baza de 20,4 milioane de clienti in Grecia, Albania, Bulgaria si Romania. 

Tehnologia LTE (4G) are o eficienta spectrala superioara de 3-4 ori mai mare decat UMTS/HSUPA, o crestere superioara a debitului la download pana la 100 de Mbps si capacitati mai mari la tarife mai mici.

Sursa:  AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: