Nicoleta Chiriac (MMSC): Colectarea selectiva pentru hartie, metal, plastic si sticla trebuie organizata pana in 2015

Data publicarii: 20-02-2013 | Mediu

Romania trebuie sa-si organizeze colectarea selectiva a deseurilor pana in anul 2015 cel putin pentru hartie, metal, plastic si sticla, acest demers fiind necesar pentru a respecta obiectivele Directivei cadru a Uniunii Europene privind deseurile, a declarat marti, in cadrul simpozionului 'Solutii germane pentru gestionarea deseurilor in Romania', Nicoleta Chiriac, consilier personal al ministrului Mediului si Schimbarilor Climatice.

'Pana in anul 2015, colectarea selectiva trebuie organizata cel putin pentru hartie, metal, plastic si sticla, fiind necesar ca Romania - ca stat membru - sa-si organizeze colectarea separata a deseurilor pentru a asigura o calitate buna a materialelor pentru reciclare. De asemenea, pana in anul 2020, procesul de reutilizare si de reciclare trebuie sa reprezinte minimum 50% din masa totala a cantitatilor de deseuri, cum ar fi hartie, metal, plastic si sticla, provenind din deseuri menajere si deseuri asimilabile acestora', a afirmat Nicoleta Chiriac in prezentarea facuta la simpozionul organizat de Camera de Comert si Industrie Romano-Germana (AHK Romania). 

In ceea ce priveste transferurile de deseuri, potrivit Regulamentului (CE) nr. 1013/2006, Romania poate formula, pana la data de 31 decembrie 2015, obiectii impotriva transferurilor efectuate pentru valorificarea anumitor deseuri, prevazute la art. 63 (5) din documentul mentionat. Totodata, Romania mai poate ridica obiectii impotriva unor transferuri de deseuri, daca acestea contravin prevederilor planurilor de gestionare a deseurilor, cu conditia ca respectivele planuri sa cuprinda masuri prin care sa se acorde prioritate gestionarii deseurilor generate pe teritoriul Romaniei. 

'Conform Directivei UE privind Depozitarea deseurilor, statul roman trebuie sa inchida etapizat, pana la 16 iulie 2017, un numar de 101 depozite de deseuri ^clasa b^ din zona urbana. De asemenea, Romania nu va realiza, la nivel national, mai mult de 65 de depozite de deseuri ^clasa b^', a adaugat Nicoleta Chiriac. 

Aceasta a precizat, totodata, ca 'Strategia Nationala pentru Gestionarea Deseurilor 2014-2020' este in faza de finalizare a evaluarii de mediu, respectiv in faza de dezbatere publica a raportului de mediu. 

'Revizuirea Planului National de Gestionare a Deseurilor (PNGD) pentru perioada 2014-2020 si implementarea unui soft privind trasabilitatea deseurilor se va realiza printr-o asistenta tehnica finantata prin Programul Operational Sectorial Mediu, caietul de sarcini fiind in curs de elaborare. Proiectele majore, de peste 50 de milioane de euro, trebuie aprobate de Comisia Europeana, in timp ce proiectele cu o valoare de sub 50 milioane de euro sunt aprobate de Ministerul Mediului, insa cu implicarea Comisiei Europene si a JASPERS', a mai spus Nicoleta Chiriac. 

In cadrul simpozionului au fost prezentate si mai multe exemple de 'buna practica', proiectul fiind desfasurat in cadrul programului Ministerului Federal al Economiei din Germania, pentru accesarea de piete noi. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: