Cei mai multi romani isi scot banii de pe card in ziua de salariu. Cati bani intra in conturile bancilor sub forma de comisioane

Data publicarii: 20-02-2013 | Finante-Banci

Cardurile sunt "golite" de cele mai multe ori in ziua de salariu, astfel ca in conturi raman putini bani pentru plati la comercianti.

  Sumele retrase anul trecut de la ATM-urile din Romania au depasit 106 miliarde de lei (24 mld. euro), fiind de sase ori peste nivelul platilor cu cardul la POS-urile instalate de banci la comercianti, potrivit datelor BNR. Platile cu cardul au fost de sase ori mai scazute, respectiv 18 miliarde de lei (echivalentul a 4 mld. euro).

  Detinatorii de carduri au efectuat anul trecut peste 220 de milioane de tranzactii de retragere de numerar de la bancomat, ceea ce inseamna in medie doua tranzactii lunare pe fiecare card. La sfarsitul lunii decembrie pe pia-ta existau circa 11 milioane de carduri valide. Valoarea medie a unei tran--zactii de retragere de numerar este de 470 de lei, adica o treime din salariul mediu net din Romania. Salariul mediu net este de circa 1.500 de lei (350 de euro), ceea ce inseamna ca intr-un an cei 5 milioane de angajati din Romania castiga 21 mld. euro, nivel similar cu cel al retragerilor de la bancomate.

  Comisioanele de retragere numerar de la bancomat aduc anual 50 mil. euro in conturile bancilor, in conditiile in care o astfel de operatiune este taxata in medie cu un procent de 0,2% din suma retrasa. Anul trecut, de exeplu, de la bancomatele din Romania au fost retrase 24 mld. euro.

Integral in ZF.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: