ING: BNR a cumparat un miliard de euro pentru a opri aprecierea leului

Data publicarii: 20-02-2013 | Finante-Banci

Banca Nationala a Romaniei a cumparat aproximativ un miliard de euro din piata valutara pentru a opri aprecierea leului in luna ianuarie, potrivit estimarilor analistilor ING Bank.

NG Bank estimeaza ca Banca Nationala a vandut lei si a cumparat un miliard de euro din piata interbancara pentru a opri aprecierea leului. Sumele depasesc cu mult estimarile anterioare ale bancii olandeze, bazate pe datele privind rezervele valutare de la sfarsitul lunii ianuarie.

"Date recente indica faptul ca interventiile bancii centrale cu scopul de a opri aprecierea leului in ianuarie au fost mult mai mari decat am presupus in momentul publicarii cifrelor de rezerve valutare. Daca initial prognozam interventii de circa 1 miliard euro, nivelul rezervelor valutare in momentul publicarii sugera un volum al interventiilor mult mai redus, de aproximativ 300 milioane euro. Date recente arata insa ca rezervele valutare ale bancilor comerciale tinute la BNR au fost mult mai reduse decat ne asteptam, fapt ce conduce la noi estimari ale interventiilor valutare, cifrate in jurul a 900 milioane euro pentru ianuarie", se arata intr-o nota a analistilor ING.

Apetitul investitorilor straini pentru titlurile de stat in lei a pus presiune pe aprecierea monedei nationale. BNR a profitat de situatie si si-a completat rezervele valutare, in timp ce variatia cursului de schimb a fost oarecum limitata (avans de la 4,4/euro la 4,38/euro de la inceputul anului pentru leu, depreciere de la 4,35/euro in ultima luna). Cei de la ING se asteapta ca investitorii sa mentina presiunea de apreciere a leului in perioada urmatoare, dar si ca BNR sa intervina.

Integral in ECONOMICA.net

Ultimele stiri pe BankNews.ro: