Impozitul pe terenul nelucrat, un mod de a forta proprietarul sa vanda la preturile de nimic de acum

Data publicarii: 21-02-2013 | Economie

Pe vremuri, circula o zicala in Romania: "Sprijiniti-va pe tarani”. Ministerul de Finante pare sa o readuca in actualitate si sa o adapteze la timpul prezent: "Sprijiniti impozitele pe tarani”. Guvernul pregateste o noua taxa pentru agricultori: impozitul pe parloaga. Mai exact, se vor impozita suplimentar terenurile nelucrate. Ministerul Agriculturii ar urma sa verifice cine este bun de plata.

Motivul este corect: comasarea terenurilor si introducerea lor in productie, se arata intr-o analiza Business Club, numai ca se face cu arcanul. Evident, explicatia unui impozit este strangerea de bani, dar poate ar mai fi una pentru acest impozit pe parloaga: actualul ministru al Finantelor, Daniel Chitoiu, a gasit cheia de la un sertar inchis de pe vremea omologului sau din alte vremuri, Gheorghe Ialomitianu, in mandatul caruia a aparut prima data aceasta idee.

Ideea fusese ascunsa acolo pentru ca a fost considerata mai putin buna. Acum revine, iata, in actualitate.

 Statistici inexacte, efecte negative in randul nevoiasilor si batranilor

In Romania avem 14,7 milioane de hectare suprafata agricola, dar parloaga ar trebui raportata la 9,4 milioane de hectare - terenul arabil. Restul pana la 14,7 milioane sunt pasuni, vii sau livezi care nu sunt parloaga.

Terenul nelucrat trece de 1,3 milioane de hectare, dar dupa unele surse s-ar duce de fapt spre 2,5 milioane de hectare, pentru ca se pare ca exista suprafete uriase neinscrise in cartea funciara despre care oficial nu se stie nimic. Ar fi asadar mult mai multa parloaga decat o spun statisticile oficiale, iar inainte de a introduce noi taxe, poate ar fi bine ca statul sa stie exact care e suprafata exacta, caci hectarele in plus pot genera venituri prin impozitul pe proprietate.

Impozitul pe parloaga ii va lovi insa in plin pe cei nevoiasi si batrani care nu au cu ce sa lucreze, fie ca nu mai pot fizic, fie ca nu au bani de lucrari.

Ideea de a incuraja comasarea cu forta scartaie asadar, pentru ca nu se gasesc in toate satele patriei intreprinzatori gata sa ia terenurile sa le munceasca. Chiar si cei care le lasa acum nelucrate ar dori sa le arendeze, dar nu au cui. Un impozit pe parloaga forteaza proprietarul sa vanda, la preturile de nimic de acum, iar prin aceasta supraimpozitare statul aduce atingere dreptului de proprietate. Omul care are terenul respectiv are dreptul sa faca ce vrea cu el, chiar si sa il lase nelucrat, pentru ca este al lui.

Integral in Digi24.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: