De ce mai merg romanii la banca: sa plateasca facturi sau rate. De credite noi nici nu vor sa auda

Data publicarii: 21-02-2013 | Finante-Banci

Clientii care mai calca astazi pragul unei sucursale bancare vin de obicei sa-si achite ratele la creditele luate in trecut, sa plateasca facturi sau sa retraga bani din cont. Putini sunt aceia care se gandesc sa ia un credit nou in conditiile in care evolutia economiei ramane incerta, iar locurile de munca si nivelul actual al veniturilor nu sunt foarte sigure.

 "De obicei vin la banca sa retrag numerar de la ban-co-mat si sa platesc rata la credit. Am luat un credit ipo-tecar de 50.000 de euro pe 20 de ani prin "Prima Casa" si platesc 300 de euro pe luna. Dobanzile mi se par avantajoase, dar sunt totusi mari comparativ cu alte tari din Europa", spune Diana Radulescu, 28 de ani, de profesie tra-ducator.

 Ca Diana, majoritatea celor care intra astazi intr-o sucursala bancara vin sa isi plateasca ratele, sa retraga numerar sau sa-si achite facturile la utilitati. Incertitudinea din economie, instabilitatea locului de munca si veniturile in scadere ii tin departe pe multi dintre romani de liniile de finantare oferite de banci.

 Odata cu sfarsitul perioadei de boom al creditarii, din 2005-2008, a scazut si numarul persoanelor care mai indeplinesc conditiile impuse de banci, cat si al celor care se mai incumeta la un astfel de angajament fata de banca. Numarul celor care au in derulare un credit de consum sau ipotecar a scazut de la 5 milioane de persoane in 2008 la circa 3,5 milioane in prezent.

O buna parte din persoanele care au venit marti dimineata la una dintre agentiile din Piata Romana a unei banci de top au marturisit ca tranzactiile pe care le realizeaza cel mai frecvent sunt plata facturilor, a ratelor, precum si transferurile si retragerile de numerar.

Integral in Ziarul Financiar

Ultimele stiri pe BankNews.ro: