IGPR: Persoanele arestate pentru ca au inselat o firma de leasing au vandut masinile in mai multe tari din UE

Data publicarii: 21-02-2013 | Diverse

Membrii unei grupari suspectati ca anul trecut au incheiat contracte de leasing financiar sau operational, in numele unei societati comerciale, inducand in eroare mai multe societati, pe care le-au determinat sa le remita 38 de autovehicule, nu au achitat contravaloarea ratelor de leasing pentru autovehicule, acestea fiind transportate imediat dupa tranzactionare in Germania, de unde au fost vandute, cu ajutorul unor carti de identitate ale vehiculului false, pe teritoriul mai multor state membre UE.

"Din cercetarile efectuate in cauza, s-a stabilit ca in activitatea infractionala au fost implicati membrii gruparii, care se foloseau de un cetatean strain ca persoana interpusa, drept paravan, pentru a masca activitatea infractionala a acestora. Acesta nu cunostea limba romana si nu avea contact direct cu angajatii societatii prin intermediul careia s-au derulat activitatile infractionale, fiind folosit doar cu scopul perfectarii actelor incheierii cu celelalte persoane juridice si pentru a evita tragerea la raspundere penala a celor implicati", se arata intr-un comunicat al IGPR remis joi AGERPRES. 

Potrivit anchetatorilor, unicul scop al achizitionarii autovehiculelor de la societatile de leasing a fost acela de a dispune pe nedrept de bunuri, sens in care nu s-a achitat nicio rata aferenta contractelor de leasing iar autovehiculele au fost transportate in Germania imediat dupa preluarea acestora de la furnizor. 

"Mai mult, s-a stabilit ca in societatea incriminata a fost adusa o persoana, de doi dintre membri gruparii, ce avea calitatea de contabil, cu scopul de a-i ajuta cu privire la intocmirea unor documente contabile care atestau in fals bonitatea societatii si cifra mare de afaceri a acesteia", informeaza IGPR. 

Opt suspecti au fost prezentati, miercuri, Tribunalului Valcea, care a emis pe numele lor mandate de arestare preventiva pentru 29 de zile. 

Pentru alti cinci suspecti s-a inaintat instantei de judecata propunerea de arestare preventiva in lipsa, sub aspectul savarsirii infractiunii de inselaciune cu consecinte deosebit de grave, in forma autoratului sau a complicitatii. 

Prejudiciul cauzat prin activitatea infractionala a fost estimat la 359.731 de euro si 2.337.907 de lei. 

Procurorii Parchetului General si politisti de la investigarea fraudelor au efectuat marti 33 de perchezitii domiciliare in cinci judete si in Bucuresti, fiind cautate 29 de persoane suspectate ca au inselat mai multe societati de leasing prin vanzarea ilegala a 38 de masini in Germania. 

La actiunea care s-a desfasurat in judetele Timis, Arad, Arges, Valcea, Giurgiu si in Bucuresti au participat politisti din cadrul IGPR - Directia de Investigatii Criminale si Directia de Investigare a Fraudelor, SIAS si inspectoratelor judetene de politie, suportul operativ al actiunii fiind asigurat de SRI. 

La data de 14 februarie procurorii au dispus inceperea urmaririi penala fata 14 persoane, membri ai gruparii, pentru savarsirea infractiunilor de inselaciune cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata si fals material in inscrisuri sub semnatura privata. 

De asemenea, a fost extinsa urmarirea penala fata de alti doi suspecti, pentru savarsirea infractiunii de favorizare a infractorului, in forma continuata. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: