Oficial MFP: Eventuale corectii ale sistemului de TVA la incasare s-ar putea aplica de la 1 aprilie

Data publicarii: 21-02-2013 | Afaceri

Eventuale corectii ale sistemului de plata a TVA la incasarea facturii s-ar putea aplica de la 1 aprilie, a declarat joi, la Conferinta Directorilor Financiari, secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice (MFP), Dan Manolescu.

,,Nu avem deocamdata date concrete despre efectele asupra bugetului ale acestei masuri (noul sistem de TVA introdus de la 1 ianuarie 2013 - n.a.). Deconturile de TVA au ca termen de depunere 25 februarie. Saptamana viitoare vom avea date despre cea mai mare parte a efectelor asupra bugetului si vom trage concluzii privind eventuale corectari ale acestui sistem', a spus Manolescu. 

El a mentionat ca mass-media a relatat despre cazul unor mari companii care au renuntat sa mai lucreze cu companii mici, pentru a nu avea probleme de cashflow din cauza noului sistem de TVA. 

Potrivit oficialului MFP, o modificare a sistemului de plata a TVA ar fi cel mai bine de aplicat la inceputul unui nou trimestru. 

Ministerul Finantelor Publice analizeaza mai multe variante de modificare a sistemului de plata a TVA la incasarea facturii, introdus din ianuarie 2013, dupa semnalele primite de la mediul de afaceri si consultantii fiscali privind problemele cu care se confrunta firmele in aplicarea noilor reglementari, a declarat recent pentru AGERPRES, secretarul de stat in MFP Dan Manolescu. 

El a precizat ca sunt in analiza doua variante de lucru - sistemul de TVA la incasare sa fie optional nu obligatoriu sau sa fie extins termenul de 90 zile la care TVA devine exigibila, chiar daca factura nu a fost incasata. De asemenea, MFP analizeaza si o combinatie intre cele doua variante. 

,,Deocamdata exista doar in analiza eventuale corectii care ar trebui aduse in legislatie, corelate cu modul in care functioneaza sistemul de TVA la incasare. Semnalele din mass-media sunt ca acest TVA la incasare creeaza probleme si incercam sa identificam modul in care putem corecta acest sistem pentru a nu crea probleme agentilor economici, pentru care s-a dorit sa fie un avantaj acest nou sistem', a spus oficialul MFP. 

Sistemul de plata a TVA la incasarea facturii (si nu la emiterea acesteia) este aplicat obligatoriu de catre firmele care au sediul in Romania si cifra de afaceri mai mica de 2,25 milioane lei. 

Potrivit companiei de contabilitateR&M Audit Contabilitate, singurele companii care vor lucra complet la fel ca pana acum sunt firmele cu o cifra de afaceri de peste 2,25 milioane lei, respectiv asa-numitele 'firme mari' care au relatii comerciale (cu clienti sau furnizori) exclusiv cu firme care indeplinesc acelasi criteriu (adica tot firme mari). 

'Problema apare in acest ultim caz, respectiv cand firmele mari au drept furnizori firme mici, ce aplica sistemul de TVA la incasare: avand in vedere ca firmele mari vor putea deduce TVA aferenta facturilor emise de catre furnizorii lor 'mici' doar dupa ce vor plati aceste facturi, firmele mari sunt practic incurajate sa renunte la acesti furnizori si sa ii inlocuiasca cu firme mari, intrucat intre firmele mari sistemul va functiona la fel ca pana in prezent (TVA se deduce automat in aceeasi luna in care se primeste factura, indiferent daca aceasta este platita sau nu). Iar acest lucru ar putea insemna din nou falimente in randul IMM-urilor, ca in timpul anilor de criza. Sansa pe care o au firmele mici este aceea de a avea produse/servicii foarte bune si la preturi competitive, astfel incat, pentru firmele mari sa nu merite efortul de a-si schimba furnizorul', a precizat Mirela Serban, Managing Partner R&M Audit Contabilitate, la sfarsitul anului trecut. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: