BNR, moneda din aur dedicata aniversarii a 1900 de ani de la inaugurarea Columnei lui Traian

Data publicarii: 25-02-2013 | Finante-Banci

In conformitate cu prevederile Legii nr.312/2004 privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei, Banca Nationala a Romaniei va pune in circulatie, in scop numismatic, incepand cu data de 25 februarie 2013, o moneda din aur dedicata aniversarii a 1900 de ani de la inaugurarea Columnei lui Traian.

 Caracteristicile monedei sunt urmatoarele:  


Valoare nominala

100 lei

Metal

aur

Titlu

900‰

Forma

rotunda

Diametru

21 mm

Greutate

6,452 g

Calitate

proof

Cant

zimtat


Aversul prezinta o compozitie reprezentand partea superioara a Columnei lui Traian, iar in plan secund un detaliu de pe aceasta; inscriptia "Romania", valoarea nominala "100 Lei", stema Romaniei si anul de emisiune 2013.

Reversul reda o compozitie reprezentand partea inferioara a Columnei lui Traian, suprapusa peste un detaliu al acesteia continand inscriptia de la baza columnei; silueta monumentului si inscriptia "Columna lui Traian".

Monedele, ambalate in capsule de metacrilat transparent, vor fi insotite de  brosuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate in limbile romana, engleza si franceza. 

Brosurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se gasesc semnaturile guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei si casierului central. 

Tirajul acestei emisiuni numismatice este de 250 de exemplare. 

Pretul de vanzare, exclusiv TVA, pentru moneda din aur, inclusiv brosura de prezentare, este de 1.700,00 lei/buc.

Moneda din aur dedicata aniversarii a 1900 de ani de la inaugurarea Columnei lui Traian are putere circulatorie pe teritoriul Romaniei.

Punerea in circulatie, in scop numismatic, a monedei din aur din emisiunea numismatica dedicate aniversarii a 1900 de ani de la inaugurarea Columnei lui Traian se realizeaza prin sucursalele regionale Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis ale Bancii Nationale a Romaniei.