Deficitul public al Romaniei ar urma sa scada la 2,2% din PIB in 2014, potrivit previziunilor economice ale CE

Data publicarii: 25-02-2013 | Finante-Banci

Consolidarea fiscala in curs sustinuta de masuri de crestere a gradului de colectare a veniturilor va ajuta Romania sa-si reduca deficitul guvernamental la circa 2,2% din PIB in 2014, in timp ce datoria publica ar urma sa se stabilizeze la circa 38% din PIB in urmatorii doi ani, indica previziunile economice de iarna ale Comisiei Europene (CE) date publicitatii vineri la Bruxelles.

Romania ar urma sa-si reduca deficitul guvernamental la sub 3% din PIB in 2012, precizeaza documentul CE. Consecintele bugetare ale corectiilor financiare aplicate la finalul lui 2012 pentru fondurile UE au fost compensate de veniturile aduse din vanzarile de licente de telecomunicatii. 

Documentul CE mentioneaza ca bugetul pe 2013 al Romaniei urma sa fie aprobat in februarie (promulgat la 21 februarie de seful statului n.r.) si ca acesta are o tinta de deficit de 2,4% din PIB, permitand in acelasi timp o crestere cu 4% a pensiilor. 

Printre masurile de crestere a gradului de colectare a veniturilor sunt mentionate reducerea deductibilitatilor si majorarea taxelor pentru proprietate si a accizelor, intr-un efort de a mentine nivelul inflatiei. De asemenea, ar urma sa fie introdusa o taxa in contextul dereglementarii preturilor la gaze, care sunt in prezent subventionate. 

Salariul minim va creste in Romania cu 50 lei de la 1 februarie si cu alti 50 de lei de la 1 iulie, insa majorarea nu va afecta cheltuielile din sectorul public, unde nivelul acestuia este deja de 811 lei, noteaza previziunile CE. 

Beneficiind de accelerarea asteptata a activitatii economice si de o politica economica stabila, deficitul ar urma sa scada si mai mult, la 2,2% din PIB in 2014. La randul ei, datoria publica a Romaniei ar urma sa se stabilizeze la circa 38% din PIB in 2013-2014.

Sursa: AGERPRES