Vosganian, dupa intalnirea cu noul proprietar al combinatelor Mechel: La inceputul lui martie vor reporni unitatile de la Targoviste si Buzau. Angajatii: Utilajele sunt taiate si duse afara

Data publicarii: 25-02-2013 | Afaceri

Varujan Vosganian, ministrul Economiei, s-a intalnit astazi cu Victor Chumakov, unul dintre asociatii Invest Nikarom, firma care a cumparat cele patru combinate ale Mechel din Romania pentru numai 52 de euro. Noul proprietar al combinatelor metalurgice i-a spus ministrului Economiei ca la inceputul lunii martie va reporni unitatile de la Targoviste si Buzau, scrie Adevarul

"Actionarul a spus urmatoarele: la inceputul lunii martie vor reporni unitatile de la Targoviste si Buzau, care reprezinta 80% din capacitatile de productie ale Mechel din Romania. Domnul Chumakov m-a asigurat ca are in vedere atragerea de investitii pentru aceste combinate. Laminorul Braila si Campia Turzii vor fi supuse unui proces de reorganizare si, in functie de rezultate, se va discuta si numarul de salariati care vor fi reintegrati. Actionarul nu a exclus si posibilitatea unor disponibilizari, dar a pus-o in contextul reusitei acestei strategii (...) si nici ipoteza ca daca va exista un investitor care sa le preia sa le vanda", a afirmat Vosganian.

La Targoviste, nimeni nu vede cu ochi buni vanzarea celui mai mare combinat de oteluri speciale unei firme de apartament - autoritati, angajati sau fosti angajati. Cu totii se tem ca cei peste 2.000 de angajati ai Mechel Targoviste si-ar putea pierde locul de munca, mai ales pentru ca noii proprietari nu au experianta in metalurgie. 

 "Mai sunt doar doua sectii in combinat care mai lucreaza. In rest, totul a fost inchis. Cumnatul meu este paznic acolo. Tot ce a fost bun s-a dus. Forja, care a fost cea mai buna, cu cele mai bune utilaje, este acum goala", ne-a spus Anisoara Predoiu, care a lucrat aproape 30 de ani ca macaragiu la combinat. 

 Despre "disparitia" forjei vorbeste si Iordache Oancea, un fost angajat. "Stiu ca toate utilajele din forja le-au demontat si le-au dus acolo la ei. Era cea mai moderna forja din Europa. Eu am lucrat la Reparatii Siderurgice", a spus barbatul. Din 12 cuptoare care topeau otelul in 2002, acum mai sunt doar doua, dar functioneaza doar unul. Iar alte utilaje unicat in Europa care au luat drumul patriei mama sau au ajuns la fier vechi.

 In schimb, muncitorii de la Ductil Steel Buzau au primit cu satisfactie vestea schimbarii actionariatului.  upa ce la inceputul anului 2012 au trecut printr-un val de disponibilizari, 80 de persoane fiind concediate atunci, cei ramasi, aproximativ 800, s-au rugat tot anul sa scape de patronatul rus de la Mechel. Numai ca acum patronii sunt tot rusi. Sindicalistii s-au plans mereu ca firma buzoiana, singura ramasa pe productie, ajunsese sa acopere golurile financiare generate de celelalte fabrici din grup, mai putin productive sau chiar inactive.

Integral in Adevarul