Cinteza, BNR: La emisiunea de bonduri am fost intrebati despre fraudele bancare

Data publicarii: 25-02-2013 | Finante-Banci

Anuntul Parchetului privind frauda din banci, care ar fi cuprins 80% din sistem, reprezinta o problema de siguranta nationala si trebuia discutat in CSAT, sustine seful supravegherii bancare, Nicolae Cinteza, precizand ca investitorii straini au cerut lamuriri la roadshow-ul din februarie.

"Astfel de anunturi nu fac bine unui potential investitor. Daca ati avea o suma de bani si ati vrea s-o investiti in Romania si auziti astfel de anunturi, va mai ganditi daca veniti, pentru ca banii astia ii rulezi prin sistem. Pai, 80% e viciat? Atunci e o problema de securitate nationala. Dupa parerea mea trebuia sa se discute in CSAT", a spus directorul Directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, citat de Mediafax.

El a reluat discutia privind modul in care parchetul a comunicat publicului anchetarea fraudelor bancare la BRD si Volksbank, aratand ca vehicularea unor informatii total nerealiste, precum aceea ca 80% din sistem este fraudat poate dauna foarte mult imaginii Romaniei si va indeparat investitorii straini.

"Pana si la prospectul de emisiune al obligatiunilor in dolari a aparut o intrebare: ce e domnule cu dauna asta? (..) Cifra e provizionata, nu mai produce efecte. A produs atatea necazuri, si procentul ala de 80%, si numele, dosarul bancherilor (...) Vino nene de la inceput si spune ca e vorba de suma asta. Mai ales ca banca a anuntat de la inceput ca toata suma este provizionata", a spus Cinteza.

Sursa: Curierul National