SUA sunt surprinse de solicitarea presedintelui afgan de retragere a trupelor speciale americane din doua provincii

Data publicarii: 26-02-2013 | International

Decizia presedintelui Hamid Karzai de a expulza fortele speciale americane din doua provincii afgane a fost o surpriza pentru Pentagon, care nu a primit nici un semnal ca s-ar putea recurge la un asemenea gest, relateaza AFP citand un responsabil american sub acoperirea anonimatului.

'Nu avem cunostinta despre nici un incident care ar fi putut determina acest tip de raspuns', a afirmat respectivul oficial. 

Hamid Karzai a ordonat duminica retragerea in termen de doua saptamani a trupelor speciale americane din provinciile Wardak si Logar, avanposturi ale talibanilor la portile capitalei Kabul, acuzand soldatii de elita americani ca au constituit 'grupari armate ilegale' vinovate de crime si acte de tortura. 

Aceasta decizie pare sa fie rezultatul intentiei presedintelui afgan de a prelua controlul asupra militiilor locale in perspectiva retragerii trupelor NATO, dar poate reflecta si tensiunile cu SUA, pe care presedintele afgan le acuza ca, in timpul operatiunilor impotriva talibanilor, bombardeaza si zonele locuite de civili. 

Pentru a rezolva aceasta problema, luni au avut loc la Kabul discutii intre coalitia internationala si autoritatile afgane, purtatorul de cuvant al Pentagonului, George Little, anuntand ca a fost creata o 'comisie mixta'. 'Discutam cu guvernul afgan pentru a vedea precis care sunt preocuparile lor, pe care evident ca le luam foarte in serios', a mai declarat Little.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: