Aderarea Romaniei la Schengen este pe agenda JAI, dar subiectul face inca obiectul consultarilor

Data publicarii: 26-02-2013 | Politica

Aderarea Romaniei si Bulgariei la zona Schengen se afla pe agenda Consiliului Justitie si Afaceri Interne din 7-8 martie, a declarat, luni, la Bruxelles, pentru Agerpres, un purtator de cuvant al presedintiei irlandeze a Consiliului UE, refuzand insa sa speculeze asupra formei in care chestiunea va fi introdusa pe ordinea de zi a reuniunii.

'Aderarea Romaniei si Bulgariei la zona Schengen este in prezent pe agenda Consiliului Justitie si Afaceri Interne (JAI) din 7-8 martie. Presedintia irlandeza are in prezent consultari cu statele membre pentru pregatirea Consiliului', a precizat un purtator de cuvant al presedintiei irlandeze al Consiliului UE. 

Mai multe publicatii din Romania si Bulgaria au preluat in cursul weekendului informatia conform careia subiectul nu s-ar afla pe agenda Consiliului JAI din martie, plecand de la faptul ca agenda pentru urmatoarele doua saptamani a Consiliului de Ministri nu face nicio referire la acest punct. 

Conform agendei pentru perioada 25 februarie - 10 martie a Consiliului UE data publicitatii vineri, Consiliul JAI ar urma sa adopte in reuniunea din martie doua decizii privind stabilirea si utilizarea Sistemului de Informatii Schengen (SIS) II si respectiv infiintarea unui mecanism de evaluare si monitorizare pentru verificarea aplicarii acquis-ului Schengen. De asemenea, conform agendei mentionate, ministrii de interne vor discuta despre amendarea Codului Frontierelor Schengen in sensul ca acesta sa prevada reguli comune pentru reintroducerea temporara a controalelor la frontierele interne in circumstante exceptionale. 

O sursa din cadrul Consiliului UE a precizat ca aceasta agenda pe doua saptamani nu prevede decat principalele subiecte ale urmatoarelor reuniuni ale ministrilor si poate fi oricand modificata. 

Consiliul European a recomandat intr-o anexa la concluziile sale din decembrie ca subiectul aderarii Romaniei si Bulgariei la zona Schengen sa se afle pe agenda Consiliului JAI din martie, intrucat s-a constatat cu prilejul evaluarilor anterioare ca cele doua state au indeplinit conditiile tehnice presupuse de aplicarea acquis-ului Schengen. 

Ultima data cand chestiunea aderarii Romaniei la zona de libera circulatie s-a aflat pe agenda JAI s-a intamplat la reuniunea din octombrie 2012, cand s-a discutat despre stadiul aplicarii acquis-ului Schengen. Mai multe surse europene afirma insa acum ca o noua discutie pe marginea subiectului nu ar avea sens daca nu se va lua o decizie in favoarea extinderii Schengen, iar Romania a lasat sa se inteleaga ca nu va accepta din nou doar o abordare formala a chestiunii. 

Ministrul de externe Titus Corlatean a declarat la 18 februarie, cu prilejul ultimei sale vizite la Bruxelles, ca guvernul Romaniei va decide chiar inainte de Consiliul JAI din martie daca va insista pentru supunerea la vot a aderarii la spatiul Schengen, iar pana atunci isi va continua eforturile pentru a obtine un rezultat diplomatic favorabil. 

'Cred ca trebuie sa ne facem o evaluare atunci, inainte de reuniunea JAI, in interiorul guvernului, si guvernul va trebui sa adopte un mandat de pozitie la aceasta reuniune. Putem avea si avem diferite evaluari, colegii de la MAI, care au acumulat de-a lungul anilor un anumit grad de frustrare pentru ca ei au gestionat pe fond, au facut toate demersurile, investitiile de un miliard de euro in securizarea frontierelor. Deci acolo este o mare asteptare si, poate, un anumit grad de frustrare. Avem si la noi, la MAE, propria evaluare. Cert este ca ne dorim in mod legitim sa existe o hotarare favorabila Romaniei in baza respectarii criteriilor', a spus atunci seful diplomatiei romane.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: