Marile companii europene s-au pregatit pentru vremuri grele si au acumulat rezerve de 475 de miliarde de dolari. Care este reversul medaliei

Data publicarii: 26-02-2013 | Afaceri

Marile companii europene au acumulat rezerve de 475 de miliarde de dolari, de peste trei ori mai mult decat detineau in urma cu 10 ani, pregatindu-se astfel pentru cea de-a doua runda de recesiune din ultimii patru ani. Economisirea banilor poate deveni insa un dezavantaj pe termen lung.

Cu rezerve atat de mari, marile companii europene risca sa-si piarda competitivitatea in raport cu rivalii din Statele Unite, care ar putea obtine un avantaj prin achizitii si investitii oportune, arata o analiza a Bloomberg, citata de Mediafax. 

 Rezervele cash detinute de 265 de companii din componenta indicelui Stoxx 600 al celor mai importante actiuni europene totalizau 475 de miiliarde de dolari la finele anului trecut. Grupul analizat include marile companii europene care au raportat deja rezultatele financiare pe 2012, cu exceptia bancilor si companiilor de asigurari.

 In 2002, aceleasi companii detineau rezerve de numai 136 de miliarde de dolari, iar sumele raportate pentru finele lui 2012 sunt cu 14% mai ridicate decat la sfarsitul lui 2011, situatie care subliniaza ca marile corporatii din Europa au pus bani deoparte pentru vremuri grele.

 Printre companiile din Europa care detin rezerve de numerar mai mari de 10 miliarde de dolari se numara Siemens (Germania), Vodafone (Marea Britanie) si Total (Franta), noteaza Bloomberg.

Integral in Adevarul.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: