Romania a solicitat o perioada de derogare de 3 ani in aplicarea noii scheme de plata pe suprafata

Data publicarii: 26-02-2013 | Economie

Este important ca Romania sa obtina aceasta perioada de derogare de trei ani de zile pentru a putea sustine competitivitatea fermierului roman, sustinand de la bugetul de stat sectorul zootehnic cu plata pe cap de animal, a declarat luni, la Bruxelles, ministrul roman al agriculturii, Daniel Constantin.

Ministrul roman a precizat ca reuniunea Consiliului AGRIFISH la care a participat a fost una 'extrem de importanta in procesul de finalizare al reformei Politicii Agricole Comune (PAC)'. 

'As putea spune ca suntem pe ultima suta de metri, ne apropiem de finalizare, si cred ca este foarte important pentru Romania, mai ales pe fondul negocierilor care au avut loc pentru bugetul PAC, si avand in vedere faptul ca pe zona de plati directe bugetul nu este cel pe care cel putin eu il asteptam, este extrem de important sa obtinem cateva chestiuni pe zona de reforma care sa protejeze fermierii romani. In primul rand Romania a solicitat si va solicita in continuare o perioada de trei ani de zile in aplicarea noii scheme de plata pe suprafata. Este foarte important, pentru ca daca s-ar aplica imediat noua plata unica pe ferma ar insemna ca toate drepturile pe care le avem si pe zona de animale sa se converteasca in drepturi de plata', a declarat Daniel Constantin. 

Practic, a mentionat el, acest lucru ar insemna ca tot pachetul financiar pe care Romania il are la dispozitie sa se imparta nu la 7 milioane de hectare ca pana acum, ci la 12 milioane de hectare. 

'Asta ar insemna, practic, pe bugetul pe care il avem, ca de la 1 ianuarie 2014 sau de la 1 ianuarie 2015, cand se va aplica noua PAC, fermierul sa primeasca chiar mai putin decat primea pana in momentul de fata. Din acest punct de vedere am considerat ca e important, pentru a proteja competitivitatea fermierului roman, sa cerem o perioada de derogare de trei ani de zile, perioada in care sa putem sprijini sectorul zootehnic de la bugetul de stat, asa cum o faceam si pana acum, cu plata pe cap de animal', a apreciat ministrul agriculturii. 

In momentul cand se va aplica noua schema de plata pe suprafata, in 2017 sau 2018, va fi important ca Romania sa aiba posibilitatea de a plati suplimentar de la bugetul de stat, a apreciat el. 

'Repet, exista pericolul ca plata pe suprafata sa fie mai mica decat este pana in momentul de fata. Si atunci am dori sa putem suplini de la bugetul de stat, asa cum am facut si pana acum, acel top-up, astfel incat fermierul roman sa primeasca un sprijin oarecum echivalent cu ce se primeste la nivel european. Sigur ca va aici de luat o decizie politica, pentru ca implica foarte multe fonduri de la bugetul de stat. In momentul in care ma voi intoarce in Romania in primul rand voi avea o discutie si cu premierul, dar cred ca va trebui sa facem eforturi ca odata ce se va aplica noua schema fermierul roman sa poata sa fie competitiv din punct de vedere al sprijinului pe care il primeste pe aceasta piata unica', a mai spus Daniel Constantin. 

El a precizat ca alte chestiuni importante pentru Romania sunt si sprijinul pentru tinerii fermieri si pentru micii fermieri, precum si sprijinul cuplat la anumite produse. 

'Astazi chiar am salutat initiativa Austriei de a se acorda odata cu implementarea noii scheme si un sprijin cuplat important pentru zona de producere de soia. Asta si in contextul in care Romania a aderat la declaratia de sustinere a cultivarii soia de-a lungul Dunarii, iar pe fondul lipsei sau a unei cantitati din ce in ce mai mici de proteine pentru sectorul animal este important sa sprijinim aceasta cultura', a conchis Constantin. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: