Bancile si companiile de asigurari din Romania au acum o solutie integrata pentru asigurarea conformitatii cu FATCA

Data publicarii: 27-02-2013 | Finante-Banci

Printec Group, lider in furnizarea de solutii de automatizare a tranzactiilor in regiunea Europei de Sud-Est, si partenerul sau TONBELLER AG, lider mondial in furnizarea de solutii integrate pentru guvernanta, gestionare riscuri si conformitate, prezinta noul software Siron®FATCA. 

Solutia, dezvoltata de TONBELLER si implementata de Printec Group, ajuta furnizorii de servicii financiare sa se conformeze in cel mai scurt timp cu reglementarile IRS FATCA referitoare la evaziunile fiscale. 

Cerintele FATCA

Legea va intra in vigoare din 2014 si va obliga industria financiara sa faca o diferentiere intre persoanele din SUA si persoanele care nu sunt din SUA, sa colecteze date relevante si, daca este cazul, sa aplice un impozit cu retinere la sursa de 30% pe veniturile acestor persoane, fie din SUA fie din afara SUA. Aceasta solutie inovatoare se aplica perfect in mediile IT existente, ajutandu-i pe furnizorii de servicii financiare sa se conformeze rapid cu reglementarile IRS FATCA referitor la retinerile fiscale.

Datorita regulilor flexibile, Siron®FATCA indeplineste atat cerintele IGA (Intergovernmental Agreement in US - Reglementarea interguvernamentala) cat si pe cele ale FATCA. Componenta de raportare permite transferul securizat de date catre IRS (serviciul fiscal din Statele Unite) sau autoritatile fiscale nationale.

Identificare extinsa a clientilor existenti. Clasificarea noilor clienti conform cerintelor FATCA 

FATCA impune ca intreaga baza de clienti a unei institutii financiare sa fie verificata din punctul de vedere al relevantei pentru impozitare in Statele Unite, iar informatiile sa fie transmise mai departe autoritatii fiscale din SUA. Pentru toti clientii, trebuie sa existe dovezi clare ca acestia se supun legislatiei fiscale din SUA. In acest scop, IRS pune la dispozitie un catalog de scenarii care pot fi utilizate pentru identificarea persoanelor impozabile in Statele Unite. Catalogul include urmatoarele scenarii: cetatenie americana, locul nasterii, resedinta, adresa de corespondenta sau postala in SUA, ordin de plata catre un cont din SUA etc. Aceste criterii de verificare fac parte din regulile specificate in Siron®FATCA. Solutia poate fi utilizata si de specialisti pentru a personaliza regulile de verificare, pentru a asigura o reactie rapida la modificarile legislative viitoare. 

In timpul procesului de verificare, Siron®FATCA stabileste legatura intre aceste reguli si toate datele clientilor si ale conturilor persoanelor private, eliminand apoi informatiile care nu sunt relevante pentru FATCA. Mai mult, interfata cu baza de date Orbis a Bureau van Dijk asigura ca proprietarii organizatiilor vor fi selectati automat. Persoanele sau companiile ale caror date sunt relevante sunt transferate automat catre un modul de management integrat al cazurilor. 

Pentru clasificarea noilor clienti respectand reglementarile FATCA si raportarea acestora catre autoritatea fiscala din SUA si catre alte autoritati nationale, este esential ca procesele si sistemele sa fie ajustate. Procesul de acceptare a clientilor, care include identificarea conturilor care apartin persoanelor din Statele Unite, se bazeaza atat pe criteriile de verificare ale IRS, cat si pe regulile de verificare ale altor institutii. Pentru persoanele juridice, legea prevede ca toti actorii care au dividende de peste 10% in companie sa fie verificati pentru depistarea eventualelor obligatii fiscale in Statele Unite. Datele clientilor pot fi introduse in Siron®FATCA si verificate automat conform unor reguli predefinite. Interfata cu baza de date Orbis a Bureau van Dijk detecteaza proprietarii persoanelor juridice automat. Siron®FATCA de la TONBELLER este o solutie gata dezvoltata, care poate fi integrata cu usurinta in procesul existent de deschidere a conturilor. 

Managementul cazurilor bazat pe modul de lucru

Persoanele fizice si juridice relevante pentru FATCA in procesul de verificare a clientilor noi sau existenti sunt evidentiate separat ca si cazuri FATCA in modulul de Management al Cazurilor (Case Management) si pot fi procesate de departamentele de specialitate. 

Siron®FATCA cuprinde functii de urmarire integrata a documentelor, care monitorizeaza perioada limita prin intermediul unor parametri, permitand astfel gestionarea escaladarii. Mai mult, sistemul monitorizeaza validitatea documentelor si ii informeaza pe consilieri atunci cand trebuie sa le solicite inca o data clientilor documente relevante pentru FATCA.

Generarea unui caz FATCA declanseaza un intreg proces. Consilierii trebuie mai intai sa le ceara clientilor sa furnizeze documentele/formulare (ex. W-8BEN, pasaport non-SUA) solicitate de IRS. Odata ce departamentul de specialitate introduce statusul FATCA in Siron®FATCA, acesta este transmis automat la sisteme ale tertilor (ex. sistemul bancar central) prin interfetele disponibile. Toate rezultatele, actiunile si deciziile verificarilor sunt inregistrate de sistem si pot fi revizuite de auditorii interni si externi in orice moment. 

Raportare FATCA 

Siron®FATCA asigura raportarea electronica securizata catre autoritatile fiscale din SUA sau autoritatile fiscale nationale. Datele necesare, precum datele privind clientii, soldurile conturilor, veniturile din contacte de afaceri relevante pentru FATCA si problematice sunt transmise la IRS si autoritatile nationale, in deplina conformitate cu reglementarile privind protectia datelor. 


Ultimele stiri pe BankNews.ro: