S&P a avertizat Australia in legatura cu vulnerabilitatile sale, dar nu a modificat ratingul 'AAA'

Data publicarii: 27-02-2013 | International

Agentia de evaluare financiara Standard&Poor's (S&P) a avertizat Australia in legatura cu vulnerabilitatile sale economice si financiare dar a dat asigurari ca ratingul de top 'AAA', cu perspectiva stabila, este in siguranta acum, transmite Xinhua.

Totusi, agentia apreciaza ca Australia este afectata de datoria masiva a gospodariilor, din cauza pretului ridicat al locuintelor, de dependenta bancilor australiene de finantarea externa si de riscurile incetinirii cresterii economiei chineze. Ratingul Australiei ar putea fi retrogradat daca 'dezechilibrele externe' devin din ce in ce mai mult o amenintare. 

'Desi aceste puncte slabe ar putea pune presiune asupra ratingului suveran in cazul unei inrautatiri a situatiei economice, ele par sa fie diminuate acum. Estimarea noastra de baza este ca avansul economiei australiene se va mentine in urmatorii ani', se arata in raportul S&P. 

Australia este una din cele sapte economii care beneficiaza de un rating 'AAA' din partea tuturor celor trei mari agentii de evaluare financiara: S&P, Moody's si Fitch Ratings. 

Premierul australian Julia Gillard a dat recent publicitatii un plan care ar urma sa permita Australiei sa se numere printre cele mai bogate state ale lumii pana in 2025. Potrivit acestui plan, pana in 2025 Australia ar urma sa aiba un Produs Intern Brut pe cap de locuitor care sa ii permita sa se alature celor mai bogate 10 state din lume, precum Qatar, Singapore, Hong Kong, Emiratele Arabe Unite si SUA. In prezent, Fondul Monetar International estimeaza ca Australia ocupa locul 13 la nivel global in termeni de PIB per capita. 

Julia Gillard a subliniat ca in 2025 o treime din economia Australiei va proveni de pe urma schimburilor comerciale cu Asia, in crestere fata de un sfert in prezent. In plus, pana in 2025 sistemul educational din Australia ar urma sa fie unul dintre primele cinci din lume iar zece dintre universitatile din Australia ar urma sa se numere printre primele 100 de universitati din lume. Studiile asiatice vor face parte din programa scolara iar limbile chineza, hindi, indoneziana si japoneza vor fi limbi prioritare pentru elevii din Australia. De asemenea, printre obiective se numara cresterea investitiilor asiatice in Australia si reducerea barierelor comerciale.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: