Datele noastre personale, la cheremul bancherilor: Big Brother se va muta in ghiseele bancilor

Data publicarii: 27-02-2013 | Finante-Banci

Bancherii vor putea accesa bazele de date ale Evidentei Populatiei si ale Fiscului, cu ajutorul Serviciului de Telecomunicatii Speciale, pentru a-si verifica potentialii clienti.

Aplicarea principiului "Cunoaste-ti clientii" (promovat prin mai multe norme interbancare de catre Banca Nationala) va intra curand in teritoriul extrem de delicat al prelucrarii datelor cu caracter personal. La fel ca in vestitul show de televiziune "Big Brother", bancherii vor putea vedea in amanunt cine este si ce face un potential client.

Concret, "si bancherii vor putea verifica buletinul clientului, sa-l compare cu datele din sistemul Evidentei Populatiei, la fel ca atunci cand vrei sa treci granita si vamesul se uita daca persoana ta corespunde cu cea din buletin", a explicat ieri Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor. Potrivit acestuia, proiectul prevede ca bancile sa aiba acces atat la datele din Evidenta Populatiei, cat si la datele Fiscului, pentru a se putea verifica daca buletinul cu care se prezinta o persoana la ghiseu, pentru a cere un imprumut, este acelasi cu originalul. 

Deocamdata, exista o entitate care se opune acestui proiect, si aceasta entitate se numeste Autoritatea Nationala pentru Supravegherea Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal. Ei spun ca mai intai sa ni-l facem client, apoi sa-i verificam datele, dar eu tocmai de aia vreau sa-l verific, pentru a vedea daca pot sa mi-l fac client", a precizat Ghetea.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: