ING: Economisirea da semne de revenire. Unul din doi romani pune bani deoparte

Data publicarii: 01-03-2013 | Finante-Banci

Apetitul pentru economisire al romanilor a inregistrat o tendinta de crestere in ultima perioada, jumatate din populatie reusind sa aloce o parte din veniturile lunare pentru constituirea unor economii, se arata intr-un studiu al ING Bank.

Totusi, gradul de economisire al populatiei din Romania este inferior tarilor dezvoltate din Uniunea Europeana, iar ritmul de crestere ramane moderat.

Necesitatea reducerii consumului, accesul limitat la banii economisiti si efortul financiar sunt barierele pe care romanii le mentioneaza pentru a-si motiva inclinatia redusa spre consum, in timp ce nevoia de independenta si siguranta financiara sunt principalele argumentele aduse in favoarea economisirii, potrivit aceluiasi studiu.

O buna parte din romani care economisesc, circa 40% isi tin banii la banca, intr-un cont bancar sau cont de economii, iar 30% aleg sa tina banii la "saltea”, situatie determinata in principal de neincrederea in sistemul bancar care s-a erodat constant in anii care au urmat crizei financiare. Astfel, un un procent considerabil din cei care economisesc nu primesc dobanda pentru economiile lor.

Studiul a fost realizat in luna noiembrie a anului trecut de catre agentia de cercetare TNS NIPO.  

Sursa: ZF.ro