259 candidaturi la Premiul Nobel pentru Pace pe 2013

Data publicarii: 05-03-2013 | Diverse

Un numar record de 259 de candidati - 209 personalitati si 50 de organizatii -, se afla in competitia pentru Premiul Nobel pentru Pace pe anul 2013, ce va fi anuntat in luna octombrie, la Oslo, a comunicat luni Institutul Nobel.

"Tendinta este de crestere (a numarului candidaturilor), nu in fiecare an, dar aproape. Aceasta reflecta un interes crescand fata de premiu. Nominalizarile vin din toata lumea", a declarat directorul Institutului Nobel, Geir Lundestad, citat de AFP. 

Precedentul record data din 2011, cand au fost inregistrate 241 de candidaturi. 

Lista candidatilor este pastrata secreta de catre Comitetul Nobel timp de 50 de ani, dar sustinatorii - parlamentari si ministri din orice tara, fosti laureati, profesori universitari, membri ai unor organizatii internationale si ai Comitetului Nobel - pot anunta public numelui celui pe care il sprijina. 

Printre candidatii cunoscuti figureaza in acest an adolescenta pakistaneza Malala - simbol al rezistentei in fata talibanilor -, militanti europeni pentru drepturile omului, precum organizatia neguvernamentala rusa Memorial, fostul presedinte american Bill Clinton sau presedintele reformator din Birmania, Thein Sein. 

Data limita pentru trimiterea candidaturilor a fost 1 februarie. 

Laureatul va fi anuntat la inceputul lunii octombrie, iar decernarea premiului va avea loc la 10 decembrie, la Oslo. 

In 2012, Premiul Nobel pentru Pace a revenit Uniunii Europene, o alegere contestata de unii, la fel ca si cea a presedintelui american Barack Obama in 2009, dupa mai putin de un an de mandat.

Sursa: AGERPRES