Letonia ar putea deveni anul viitor al 18-lea stat membru al zonei euro

Data publicarii: 05-03-2013 | International

Letonia a depus luni o cerere oficiala la Comisia Europeana pentru a adera la zona euro in 2014, o decizie prin care micul stat baltic, cu o populatie de doua milioane de locuitori, ar putea deveni 18-lea membru al zonei euro, transmite AP.

Decizia Letoniei era asteptata, dupa ce tara a indeplinit criteriile financiare necesare aderarii, inclusiv nivelul datoriei de stat, al deficitului bugetar si al inflatiei. 

Totusi, sondajele de opinie arata ca aproape doua treimi din populatia letona este impotriva aderarii la euro, temandu-se ca aceasta nu va face decat sa sporeasca dificultatile pentru fosta republica sovietica de doua milioane de locuitori, care nu si-a revenit inca din profunda criza in care s-a aflat in anii 2008-2009. In acei doi ani, PIB-ul Letoniei s-a contractat cu 25%. 

Un purtator de cuvant al guvernului de la Riga a anuntat luni ca cererea oficiala va fi inmanata comisarului european pentru afaceri economice Olli Rehn, la Bruxelles. 

Executivul comunitar ar urma sa analizeze candidatura Letoniei la reuniunea ministrilor de Finante si la cea a sefilor de stat din UE in luna iunie, inainte de aprobarea finala a Bancii Centrale Europene in luna iulie. 

Agentia de evaluare Fitch Ratings estimeaza ca Letonia va avea succes cu trecerea la euro in 2014 si este probabil ca Lituania sa faca trecerea la moneda unica in 2015. 

Letonia este in prezent una din economiile cu cel mai puternic ritm de crestere din Uniunea Europeana, revenindu-si dupa mai multi ani de austeritate in urma contractiei cu 20% a Produsului Intern Brut in 2009 din cauza crizei financiare globale. 

Parlamentul leton a adoptat in ianuarie o serie de legi cheie necesare pentru ca statul baltica sa adere la euro la 1 ianuarie 2014. Pachetul legislativ, propus de premierul Valdis Dombrovskis, cuprinde masuri precise in special cu privire la perioada de tranzitie in care preturile vor fi afisate atat in moneda letona, lat, cat si in euro. 

Din cele 10 tari care au aderat la Uniunea Europeana dupa 2004, Slovenia a fost prima care a adoptat euro in 2007, urmata de Cipru si Malta in 2008, Slovacia in 2009 si Estonia in 2011. 

Sursa: AGERPRES