Noul sistem de despagubire pentru case nationalizate

Data publicarii: 07-03-2013 | Imobiliare

  • Fostii proprietari deposedati de imobile pe timpul regimului comunist, carora nu le pot fi restituite, ar putea primi cate un punct pentru fiecare leu din valoarea casei
  • Cu aceste puncte, fostii proprietari vor putea cumpara, prin licitatie, alte bunuri imobile
  • Punctele se pot preschimba si in bani, dar numai dupa 2017 si doar in limita a 10 la suta pe an din suma punctelor

Fostii proprietari ai caselor nationalizate care nu pot fi despagubiti in natura vor primi puncte in valoare nominala de un leu, raportat la valoarea casei, cu care vor putea achizitiona prin licitatie alte imobile sau le vor preschimba in bani, dar dupa 2017, in limita a 10% pe an din suma punctelor.

Prevederea este inclusa in proiectul legii privind despagubirile pentru imobilele nationalizate, obtinut de Mediafax.

Guvernul a discutat ieri, in prima lectura, proiectul de lege, in vederea angajarii raspunderii.

"Dispozitiile Legii 10/2001 referitoare la restituirea in natura, cat si la compensare cu alte bunuri sau servicii raman aplicabile. In situatia in care restituirea in natura nu mai este posibila, despagubirea se face prin compensarea cu puncte care vor fi valorificate. Cererile formulate potrivit Legii 10/2001 se solutioneaza cu respectarea limitei de 50 hectare de proprietar deposedat, cu conditia ca aceasta suprafata sa nu fi fost restituita prin aplicarea legilor fondului funciar", se arata in proiect.

Astfel, cererile ce au ca obiect imobile preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist vor fi rezolvate prin restituire in natura, iar masuri reparatorii in echivalent, constand in compensarea cu alte bunuri sau "cu puncte" care pot fi valorificate, vor fi acordate doar daca restituirea sub aceasta forma nu este posibila.

Evaluarea imobilului se face prin aplicarea grilei notariale

Evaluarea imobilului obiect al deciziei se face prin aplicarea grilei notariale valabile la data intrarii in vigoare a legii si se exprima in puncte. Un punct are valoarea de un leu. Numarul de puncte se stabileste dupa scaderea valorii actualizate a despagubirilor incasate pentru imobilul evaluat.

La capitolul intitulat "Valorificarea punctelor prin Fondul national al terenurilor agricole, forestiere si al altor imobile", documentul prevede ca cererile de restituire care nu pot fi solutionate prin restituire in natura la nivelul entitatilor investite de lege se solutioneaza prin compensare cu imobile din acest Fond.

Fondul national se constituie din terenuri agricole, forestiere si alte imobile aflate in proprietatea publica sau privata a statului, aflate in administrarea Agentiei Domeniilor Statului si a altor institutii/autoritati publice centrale sau locale, afectate valorificarii punctelor prevazute in deciziile de compensare emise de Comisia Nationala.

Fondul va fi administrat de Agentia Domeniilor Statului.

Integral in Curierul National