Ungaria vrea sa se elibereze de creditele in valuta. Ce masuri ia?

Data publicarii: 13-03-2013 | International

Ungaria trebuie sa se elibereze de imprumuturile in valuta, deoarece acestea limiteaza politica ratei de schimb, a declarat, marti, premierul Viktor Orban. Cu o zi inainte, Parlamentul tarii a aprobat o serie de schimbari ale Constitutiei, aspru criticate atat de Uniunea Europeana, cat si de Statele Unite. 

"Imprumuturile in valuta sunt, in opinia mea, o problema de suveranitate", a spus Orban, intr-un discurs la intalnirea cu reprezentantii Camerei de Comert si Industrie a Ungariei. "Inseamna ca nu putem beneficia de propria moneda, forintul, care ne ofera avantaje fata de zona euro", a adaugat premierul maghiar.

Luni, forintul s-a depreciat pana la cel mai scazut nivel din iunie 2012 pana in prezent, fata de euro, investitorii temandu-se ca noul guvernator al bancii centrale, Gyorgy Matolcsi, aliat al lui Orban si fost ministru al Economiei, va favoriza politici monetare neconventionale si un forint mai slab. Marti, moneda maghiara a continua sa se devalorizeze, cursul ajungand la 305 forinti/euro. 

"Suntem prizonierii ratei de schimb valutar, din cauza imprumuturilor mari in valuta. Trebuie sa ne eliberam de acest lucru", a precizat Orban. 

Integral in Ziare.com