Traian Basescu: Este esential sa adoptam moneda euro in urmatorii trei-patru ani

Data publicarii: 13-03-2013 | Finante-Banci

Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, in plenul Parlamentului, ca este esentiala adoptarea monedei euro in urmatorii trei - patru ani, aratand ca termenul de 2015 a devenit "nerealist".

"Un al doilea obiectiv care ne poate apropia de o integrare mai rapida in Uniunea Europeana este adoptarea monedei euro. Din acest punct de vedere, trebuie spus ca in baza Tratatului de aderare, Romania functioneaza cu derogare de la adoptarea monedei euro si adoptarea monedei euro nu este facultativa, este o obligatie asumata de Romania. In acest moment, tinta oficiala a adoptarii monedei euro este anul 2015. In opinia mea, termenul a devenit nerealist si va trebui ajustat dupa o analiza temeinica, la nivel de Guvern, Parlament, Banca Nationala", a afirmat Traian Basescu. 

El a precizat ca Romania este stabilizata din punct de vedere macroeconomic si ca are posibilitatea sa isi finanteze deficitul bugetar de pe piata libera, iar dobanzile devin tot mai mici, amintind ca ultima emisiune de bond-uri romanesti s-a facut la dobanzi de 4,5% pe an, la imprumuturi pe termen mediu. 

"Deficitul bugetului de stat, conform criteriilor de la Maastricht, trebuie sa fie sub 3%. Acest obiectiv a fost deja atins, deficitul pentru anul 2012 a fost de 2,8%, iar perspectiva acestui an este, de asemenea, sub 3%. Fluctuatia cursului de schimb trebuie sa fie mentinuta intre +/- 15%. Este un alt obiectiv indeplinit. Dobanzile la credite pe termen lung trebuie sa nu depaseasca, conform calculelor medii, 3,7%. In momentul de fata, Romania s-a imprumutat cu 4,5% pe termen lung si perspectiva este de scadere a dobanzilor la imprumuturile statului roman. In sfarsit, ultimul criteriu care trebuie sa fie indeplinit este legat de inflatie, care, conform calculelor de inflatie medie in Uniunea Europeana, ar trebui sa fie 2,8%. Cred ca nici din acest punct de vedere Romania nu este foarte departe de criteriile de la Maastricht. As spune ca un efort conjugat al Guvernului si al Bancii Nationale ar putea sa faca ultimele doua criterii, pe care nu le indeplinim inca, usor de atins", a adaugat Basescu. 

Seful statului a mentionat ca Romania este parte a Pactului Euro-Plus, este parte a noii uniuni bancare si a ratificat Tratatul fiscal inca de anul trecut, fiind in politica noastra sa fim parte a tuturor acordurilor si tratatelor destinate zonei euro, pentru a evita o eventuala decuplare a tarii de acest spatiu. 

"Si totusi, chiar daca am indeplini toate criteriile de la Maastricht, chiar daca suntem parte a tuturor acordurilor destinate zonei euro, succesul in interiorul zonei euro nu poate fi garantat. Am vazut tari - si asta v-o spun din experienta - care au intrat acum trei ani, acum doi ani in zona euro, avand toate criteriile de la Maastricht indeplinite. Dupa un an, aceste tari au intrat in recesiune si, ulterior, in criza. Principalul motiv - lipsa de performanta a economiilor lor, lipsa de competitivitate. In ceea ce ne priveste, apreciez ca, inainte de a intra in zona euro, avem obligatia sa aducem companiile de stat la un nivel de competitivitate acceptabil. De aceea, indeplinirea cu buna-credinta, cu seriozitate a obligatiilor asumate in acordul cu UE si FMI este esentiala", considera Basescu. 

Potrivit acestuia, introducerea managementului privat si privatizarea companiilor de stat nerentabile sunt esentiale inainte de intrarea in zona euro. 

"Guvernul s-a angajat intr-un proces amplu de modernizare a companiilor de stat. In aceste conditii, apelul meu catre dvs, catre Guvern este depolitizarea managementului, privatizarea companiilor, cresterea productivitatii inainte de a intra in zona euro. Asta nu inseamna ca putem intarzia prea mult. Exista o tendinta de creare a Europei cu doua viteze, tendinta accelerata chiar de criza economica si de criza politica din multe state care sunt bantuite de astfel de crize in momentul de fata. Este esential sa adoptam moneda euro in urmatorii trei - patru ani. Altfel, riscam ca urmatoarea revizuire a tratatelor Uniunii sa ne gasesca insuficient integrati si riscam sa ramanem asa", a punctat presedintele. 

In context, Traian Basescu a facut un apel la parlamentari ca, alaturi de modernizarea statului, Romania sa isi faca un obiectiv din cresterea performantei economiei, din atingerea criteriilor de la Maastricht, pentru a putea intra pregatita in zona euro si pentru a evita orice perspectiva de a contribui la crearea Europei "cu doua viteze". 

Sursa: AGERPRES