CULISELE mutarii Registrul Comertului de la Ministerul Justitiei la Camera de Comert. Ce a negociat Romania cu UE

Data publicarii: 19-03-2013 | Afaceri

 In timp ce in Parlament pregateste transferarea Registrului Comertului la Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), presedintele acestei institutii este acuzat ca urmareste sa puna mana pe fondurile registrului. Intr-o adresa semnata de presedintele Camerei de Comert Bacau, acesta sustine ca prin proiectul de lege din Parlament, Registrul Comertului va deveni "instrumentul discretionar de santaj si manipulare al presedintelui Camerei de Comert".

Oficial, Registrul Comertului a precizat pentru gandul  ca functionarea institutiei in subordinea Ministerului Justitiei este o conditionalitate negociata cu Uniunea Europeana. Doi dintre initiatorii proiectului de lege care are ca miza o institutie cheie din Romania sunt afiliati cu Camera de Comert, adica exact institutia care ar urma sa subordoneze Registrul Comertului.

Pe 21 februarie cinci deputati (Alina Gorghiu, Aurel Vainer, Marko Attila, Mircea Grosaru si Florin Iordache) si un senator (Klarik Laszlo Attila) au depus la Senat o propunere legislativa prin care cer trecerea Oficiului National al Registrului Comertului de la Ministerul Justitiei in subordinea Camerei de Comert si Industrie a Romaniei. In expunerea de motive a proiectului parlamentarii au mentionat ca Registrul Comertului functioneaza acum deficitar si este rigid. "Sistemul registrului comertului aflat in subordinea Ministerului Justitiei se dovedeste a fi unul rigid, lipsit de capacitatea de adaptare rapida a sistemului informatic care sa permita procesarea datelor", se mentioneaza in expunerea de motive

  Doi dintre parlamentarii semnatari ai initiativei sunt si membri ai Curtii de Arbitraj International de pe langa  Camera de Comert. Alina Gorghiu si Florin Iordache fac parte din Curtea de Arbitraj International. Cei doi apar pe lista de arbitri publicata pe pagina oficiala a Camerei de Comert.  Astfel cei doi sunt initiatorii unei legi care afecteaza Camera de Comert, institutie cu care au legaturi. Contactat de gandul deputatul PSD Florin Iordache sustine ca intre Camera de Comert si Industrie a Romaniei si Curtea Internationala de Arbitraj de pe langa Camera de Comert nu exista nici o legatura. "Sunt institutii diferite nu au nici o legatura. Nu vad nici o problema in asta”, a declarat Florin Iordache.

Integral in Mediafax.ro