Restrictionarea creditarii a redus semnificativ vanzarile imobiliare in Bucuresti (New York Times)

Data publicarii: 22-03-2013 | Imobiliare

In Romania, rata somajului este una din cele mai scazute in Europa, iar investitiile straine in industrie si IT sunt in crestere si, cu toate acestea, piata imobiliara nu se relanseaza, mentioneaza un comentariu aparut joi in New York Times, intitulat 'Asteptand o relansare care nu mai vine'.

Exista insa si evolutii pozitive, bazate pe programul guvernamental 'Prima casa', care a sprijinit constructia de locuinte pentru clasa de mijloc, remarca autorul articolului. 

'Este o intrebare frecventa: Cand vom incepe redresarea? Cand va incepe din nou activitatea? In acest moment, nu exista finantare disponibila. Aproape nimeni nu acorda imprumuturi', a declarat David Howard, director in cadrul companiei Winterhill Largo, din sectorul imobiliar. 

In urma crizei din 2008, preturile in Bucuresti au scazut semnificativ, cu 30 pana la 70%, conform Camerei de Comert si Industrie. Iar in ultimii doi ani, singurele semne de activitate au fost fie la nivelul de foarte jos, fie la cel de foarte de sus al pietei. 

Bancile din Grecia, care erau printre cei mai energici furnizori de finantare in Romania pana sa inceapa criza, au inghetat imprumuturile catre dezvoltatori, precum si catre cumparatorii individuali. Si bancile romanesti au oferit rapid imprumuturi comerciale, ignorand categoria creditelor imobiliare rezidentiale pe termen lung. Activitatea imobiliara in 2012 s-a incheiat la acelasi nivel scazut la care a inceput. 

Este o schimbare semnificativa fata de anii trecuti. Din 2004 si 2008, preturile au crescut cu aproximativ 20% pe an. Noi constructii apareau peste tot in Bucuresti, cu aproximativ 8.000 de unitati rezidentiale construite in fiecare an. Investitorii straini, in special britanici dar si din alte tari, cum ar fi India, s-au grabit sa intre pe piata. 

Dupa criza, au ramas multe proiecte nefinalizate. Astazi, unele parti din orasul de 1,93 milioane de locuitori arata fantomatic, cu cladiri facute pe jumatate. Mai putin de 800 de unitati au fost finalizate anul trecut. 

In ciuda acestui peisaj sumbru, unele parti ale orasului arata ca revin la viata. 

Programul guvernamental 'Prima casa', care garanteaza creditele ipotecare pentru cei care-si cumpara pentru prima data o locuinta estimata la mai putin de 60.000 de euro, a sprijinit constructia de locuinte pentru clasa de mijloc. 

In cunoscuta zona Dorobanti-Primaverii, numarul vanzarilor a scazut din 2008, dar preturile au ramas ridicate. Aceasta zona se adreseaza cetatenilor cu venituri ridicate si dispun de un confort sporit. 

In centrul vechi al orasului au sporit tranzactiile. Cladirile vechi, exceptate de la TVA, sunt cumparate de rezidentii locali bogati si transformate in proprietati scoase la inchiriat. 

Brokerii sustin ca media costurilor se ridica la aproximativ 250 de euro pe metru patrat. Iar transformarea acestor proprietati vechi in locuinte potrivite depinde de calitatea materialelor folosite, de priceperea echipei care renoveaza si de evitarea schimbarilor structurale majore. 

'Multi clienti straini se indragostesc de cladirile vechi ale orasului', a declarat Luke Lewis, director in cadrul agentiei Bucharest Homes, care se ocupa de straini. Acesta a adaugat ca multi romani cauta alternative la locuintele standard construite in era comunista. 

Exista cartiere cu magazine in stil occidental, cafenele si restaurante, si ele inca sunt preferate de diplomatii straini, de beneficiarii bogati ai planurilor de privatizare post-comuniste si de copii si nepotii lor privilegiati.

Sursa: AGERPRES